Hlavní obsah

Multikulturní univerzita musela dát studentům instrukce, jak používat záchod

Letáky s instrukcemi, kterak správně používat toaletu, se objevily na kolejích univerzity Swansea na jihozápadě Walesu. Škola je nechala vyvěsit proto, aby pomohla studentům z odlišného kulturního prostředí, uvedl server BBC.

Foto: Swansea university

Plakátek s instrukcemi k používání WC, který visí na toaletách britské univerzity Swansea.

Článek

Letáky obsahují informace pro studenty, co mají nebo naopak nemají na záchodě dělat. Zatímco někteří považují nápad za směšný, jiní tvrdí, že plakátky jsou užitečným příspěvkem k zachování čistoty a hygieny na toaletách.

Na obrázcích jsou například piktogramy znázorňující postavu sedící na WC dvěma způsoby, přičemž používání záchodové mísy ve stylu tureckého záchodu je přeškrtnuto.

Obrázky doprovází několik bodů, jejichž formulace mohou připadat příslušníkovi západní civilizace absurdní. Studenti jsou například žádáni, aby použitý toaletní papír vhodili do mísy a spláchli po sobě.

Foto: Swansea university

Plakátek s instrukcemi k používání WC, který visí na toaletách britské univerzity Swansea.

Nicméně západní turisté mohou na podobné instruktážní letáky, ovšem v opačném směru, narazit v mnoha asijských zemích, kde lidé na toaletě dřepí na bobku. V některých oblastech Blízkého východu zase domy nejsou vybaveny dostatečně širokými odpadními trubkami, proto tam lidé použité toaletní papíry nesplachují, ale vyhazují je do koše, aby neucpali odpad.

Úroveň hygieny se zlepšila

„Na univerzitě Swansea máme multikulturní komunitu a tyto informační letáky, které jsou umístěny jak na pánských, tak na dámských toaletách, pomáhají překonat kulturní odlišnosti, které bohužel způsobují škody a problémy s hygienou,“ uvedla pro server BBC mluvčí univerzity.

„Od vyvěšení letáků se hygienická situace výrazně zlepšila,“ doplnila.

„Je to trochu hloupé,“ komentoval záchodovou kampaň student James Trott a dodal: „ale aspoň je to fakt zábavné.“

Jeho kolegyně Temi Cokerová má jiný názor: „Není na tom nic nedůstojného. Je to jen instruktážní leták.“

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Instruktážní letáky k správnému používání toalety se objevují i na českých záchodcích, zde však většinou bývají spíše humorně laděné.

Reklama

Výběr článků

Načítám