Hlavní obsah

Moře v Tasmánii vyplavilo medúzu velkou jako slunečník

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Přibližně 1,5 metru velkou medúzu našla na pláži poblíž Hobartu v Tasmánii rodina, která sbírala mušle. Jedná se o druh, o němž vědci už nějaký čas vědí, ale doposud ho nedokázali zařadit.

Foto: Profimedia.cz

Takto medúza vypadala po vyplavení na pláž v Tasmánii

Článek

O objev se v lednu postarala Josie Limová, jež si se svými dětmi vyrazila na výlet na pláž. Neobvyklý nález vyfotografovala a snímek poslala do výzkumné organizace CSIRO, kde se jím začala zabývat bioložka Lisa-ann Gerschwinová.

Ta se medúzami zabývá už přes 20 let a dlouhá léta poslouchala příběhy o bílé medúze s „růžovým prostředkem“, která se vyskytuje ve vodách okolo Tasmánie. Měla dorůstat do docela velkých rozměrů a nebývala spatřena tak často. Jednalo se o druh, který vědkyně neznala.

Foto: Profimedia.cz

Takto medúza vypadala po vyplavení na pláž v Tasmánii

„Asi až před pěti lety jsem si dala dohromady, že tu máme tři různé druhy medúz,“ řekla Gerschwinová listu The Sydney Morning Herald.

Od té doby se jí podařilo získat vzorky dvou předtím neznámých medúz, ten třetí jí ale unikal. Změna nastala v létě loňského roku.

„Najednou mi začali volat lidé a posílali mi fotografie. Tahle věc je tuto sezónu naprostým postrachem, vyskytuje se v obrovských množstvích,“ vysvětlila vědkyně, že druh neznámé medúzy se z ničeho nic přemnožil. Co za zvýšeným počtem žahavců stojí, to vědci zatím netuší.

Jméno neprozradí

Gerschwinová krátce po Vánocích získala konečně dlouho chtěný vzorek bílé medúzy, ale nebyl ani zdaleka tak velký jako ten z tasmánské pláže.

„Nechápu to. Myslím tím, že je tak velký. Věděla jsem, že tento druh dorůstá do slušné velikosti, ale nevěděla jsem, že až takhle. Opravdu mě to překvapilo, když mi poslali tu fotku,“ dodala.

Bioložka už má pro nový druh medúzy vybrané jméno a chystá se ho nechat formálně klasifikovat. Jméno zatím neprozradí, chce počkat, až bude schválené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám