Hlavní obsah

Moje vlasy musejí být perfektní, Trump chce změnit zákon o sprchách

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhla změnit právní definici sprchových hlavic, aby z nich voda mohla téct větším proudem. Stalo se tak poté, co si Trump stěžoval na nedostatečný proud vody ve sprše a v této souvislosti poznamenal, že jeho vlasy „musejí být perfektní”, píše BBC.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Sprchovými hlavicemi ve Spojených státech nesmí podle zákona z roku 1992 protéct více než 9,5 litru vody za minutu. Trumpova vláda ale navrhuje, aby se tento limit vztahoval pouze na jednotlivé trysky, nikoli na celou hlavici.

Spotřebitelské organizace a ochránci přírody označili návrh za nehospodárný a myslí si, že takové změny nejsou nutné. Novelu navrhlo ministerstvo energetiky ve středu.

U Bílého domu se střílelo. Trumpa eskortovali v průběhu tiskové konference

Amerika

"Takže sprchové hlavice - dáváte si sprchu a neteče z ní voda. Chcete si umýt ruce, neteče voda. Tak co uděláte? Stojíte tam déle nebo se déle sprchujete? Protože mé vlasy, nevím jak vaše, ale (mé vlasy) musejí být perfektní. Perfektní," řekl Trump.

Podle Andrewa de Laskiho, ředitele sdružení Appliance Standards Awareness Project, které prosazuje energetickou hospodárnost, je návrh hloupý. S čtyřmi nebo pěti tryskami "by vám za minutu mohlo ze sprchové hlavice vytéct deset patnáct galonů (38 až 58 litrů) vody, což by vás asi úplně vyplavilo z koupelny," řekl agentuře AP.

Trump nemá rád úsporné žárovky, v jejich světle je oranžový

Amerika

Podle Davida Friedmana z Consumer Reports, což je americká nevládní organizace zaměřená na spotřebitele, sprchové hlavice v USA lidem šetří peníze a spotřebitelé je už teď hodnotí velmi kladně. Pokud návrh postoupí dál, lze očekávat, že rozpoutá právní spory, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám