Hlavní obsah

Ministr Tuvalu přednesl svůj vzkaz klimatické konferenci po kolena ve vodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simon Kofe, ministr zahraničí miniaturního státu Tuvalu v Oceánii, zvolil poněkud netradiční způsob, jak upozornit účastníky klimatické konference COP26 na nebezpečí, které některým zemím kvůli klimatickým změnám hrozí. Tuvalo je mezi těmi státy, kterou jsou ohroženy nejvíce, a proto ministr pronesl svůj projev po kolena v mořské vodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ministr Tuvalu přednesl svůj vzkaz klimatické konferenci po kolena ve voděVideo: Reuters

 
Článek

Video natočené tuvalskou veřejnoprávní televizí TVBC na ostrůvku Fongafale, který je největším ostrovem atolu Funafuti označovaného za hlavní město Tuvalu, upoutalo pozornost na sociálních sítích.

Právě obyvatelé ostrovů v Oceánii jsou „v první linii“ boje s klimatickou změnou nebo lépe řečeno jsou první na ráně. Tuvalu leží průměrně pouze dva metry nad hladinou moře a vzestup hladiny oceánů začínají jeho obyvatelé pociťovat.

„Toto prohlášení staví vedle sebe prostředí konference COP26 a reálnou situaci, které Tuvalu čelí v důsledku změny klimatu a zvyšování hladiny moří. Zdůrazňuje opatření, která Tuvalu přijímá k řešení velice naléhavých otázek mobility lidí v souvislosti se změnou klimatu,“ uvedl Kofe.

Lidé nechtějí měnit své zvyky kvůli ochraně planety

Zahraniční

Pacifické ostrovy vyzývají k okamžité akci, neboť je v sázce osídlení nízko položených zemí. Na Tuvalu žije asi 12 000 lidí.

Zvýšení hladiny oceánu by neznamenalo jen zatopení ostrovů za několik desítek let. Během posledních desetiletí je pozorován vzestup v podobě probublávající vody na různých ostrovech. Dříve než budou ostrovy zaplaveny, může stoupající slaná voda zničit hluboko zakořeněné zemědělské plodiny, jakou jsou kokosy, pulaka či taro, na kterých jsou obyvatelé Tuvalu závislí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám