Hlavní obsah

Město s 10 tisíci obyvateli má vlastní tramvajovou trať

AP, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volčansk

Ruské nejmenší město Volčansk se proslavilo díky vlastní tramvajové trati o délce 7,5 kilometru, která spojuje severní a jižní část města. Přestože dnes jde spíše o raritu, ředitelka tramvajové dopravy Larisa Bušujevová se historické trati zbavit nechce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Město s 10 tisíci obyvateli má vlastní tramvajovou traťVideo: AP

 
Článek

Jedna jízda stojí osm korun. Tramvaj přepraví během jednoho dne na tři sta cestujících. Jezdí jednou za hodinu.

Někteří obyvatelé města si stále pamatují na doby, kdy tramvaj byla narvaná lidmi, a proto byl dokonce přidán další vůz, aby se tam všichni vešli.

Ve městě totiž většinu tvořili Němci zajatí během 2. světové války, kteří také tramvajovou trať postavili. Ti se pak začali stěhovat zpět do Německa. V roce 1973 měl Volčansk na 36 tisíc obyvatel. Populace postupně klesla na 10 tisíc.

Místo tramvaje autobusy

Tramvajovou dopravu postupně nahradily autobusy a auta. „Tramvaj přestala být zisková, lidé začali opouštět město, tak jsme omezili provoz na jeden vůz. Pak se objevily autobusy a podle všech jsou rychlejší a pohodlnější. Lidé preferují jiný typ dopravy. Tramvaj působí spíš jako pravěk, ale je to pro nás taková rarita,“ řekla agentuře AP Larisa Bušujevová.

Tramvaj projíždí také lesem, což pár místních využívá buď jen k projížďce na čerstvém vzduchu, nebo s ní jezdí na houby nebo na ryby. „Tady v lese kromě rybářů nebo sběračů hub nikdo nenastupuje ani nevystupuje,“ ukazuje řidička tramvaje Galina Fjodorovová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám