Hlavní obsah

Mensa má nového a zcela nečekaného člena. Jsou mu tři roky

Novinky, mat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší a největší organizace sdružující lidi s vysokým inteligenčním kvocientem má nového a zcela nečekaného člena – její britská pobočka přijala teprve tříletého chlapce malajsijského původu Muhammada Haryze Nadzima. Ve Stanfordově-Binetově testu získal 142 bodů. Jak řekla jeho matka Nur Anira Asyikinová, malý předškolák má percentil v intelektovém pásmu 99,7 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Vítáme Haryze v Mense. Je to nepochybně velmi inteligentní chlapec,“ řekl šéf britské pobočky John Stevenage americké stanici CNN. Podle webu britské Mensy se její členové musejí pohybovat mezi dvěma procenty nejinteligentnějších v populaci.

Dětské testy jsou přitom cíleny na desetiapůlleté. Pokud se testují mladší, záleží na posudku edukačního psychologa. Zkouška kombinuje otázky z matematiky, četby, paměti a logických problémů.

Normální dítě

Haryzova matka je inženýrka a žije v severoanglickém Durhamu. Podle ní rodina věděla o jeho mimořádném nadání ještě před testy Mensy. Doma mu přezdívají „malý génius“, jinak se ale prý projevuje jako jeho vrstevníci.

„Rád kreslí a čte, má hodně umělecké sklony. Miluje lego a plastelínu. A pokud zrovna netvoří nebo nestaví, slyšíme ho zpívat,“ řekla matka CNN. „Jsme si jistí, že jednou bude společnosti velmi prospěšný,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám