Hlavní obsah

Mauglí po africku: děti vyrůstají společně s gepardy

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Když jihoafričtí manželé Schoemanovi loni adoptovali dvě mláďata geparda, netušili, že šelmy přilnou k jejich dvěma malým dětem a stanou se z nich nejlepší kamarádi. Tříletý Malan a patnáctiměsíční Kayla se s dnes ročními gepardy dělí o své hračky a mazlí se s nimi jako s běžnou kočkou domácí. Mnohým to připomíná příběh chlapce Mauglího z Knihy džunglí.

BEZ KOMENTÁŘE: Děti vyrůstají spolu s gepardy, jako by to byli sourozenci

 
Článek

Hein a Kim Schoemanovi pracují jako ochránci a trenéři zvířat v jihoafrické přírodní rezervaci Albertinia. Ke zvířatům tedy mají blízko, a proto pro ně nebylo problémem adoptovat dvě mláďata geparda, která měla po narození malou šanci na přežití.

Manželé si gepardy vzali k sobě domů a postupem času s překvapením pozorovali, jak si s nimi jejich malé děti vytvářejí čím dál tím silnější pouto. Děti totiž s oběma šelmami trávily hodně času.

„Ohřívala jsem mléko pro děti i pro gepardy, všechny jsem je krmila. Když jsem pracovala, tak jsem je přes den měla společně v kanceláři. V noci jsem pak vstávala každé dvě hodiny, abych je nakrmila,“ uvedla 29letá Kim Schoemanová pro portál MailOnline.

Foto: Profimedia.cz

Děti se ke gepardům vytvořili silné pouto

„Chtěli být stále s námi, protože neměli matku. Byli takovou součástí naší rodiny, že jsem si je nakonec brala do postele společně s dětmi. Děti to braly přirozeně, chovaly se k nim stejně jako k psům. Mazlily se s nimi jako s plyšovými medvědy,“ dodala Jihoafričanka.

Chtějí je vypustit do volné přírody

Gepardi zanedlouho vyrostli a Schoemanovi jim zřídili přístřešek na zahradě. Na přátelství s dětmi se ale nic nezměnilo, sourozenci si s šelmami stále hrají. Za bezproblémovým soužitím se ale skrývá náročná výchova a přísná pravidla.

„Děti byly učeny, aby poblíž gepardů neběhaly. Když kolem nich jdou, vždy to musí být čelem. Nemají dovoleno obracet se k nim zády. Naše děti jsou sice malé, ale ví, že jsou dominantní. Když kočka vyskočí, tak ji zatlačí zpět a řeknou, že to nesmí dělat. Děti si uvědomují, že nemůžou jít do kotce kdykoliv se jim zachce a hrát si s nimi. Na začátku to byla docela práce, ale stálo to za to,“ řekla Kim Schoemanová.

Manželé teď učí oba gepardy lovit, aby se o sebe uměli postarat. Jednoho dne by je totiž chtěli vypustit do volné přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám