Hlavní obsah

Manželé nechtěli, aby se na jejich pozemku stavělo, 900 hektarů tak raději darovali

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich rodina hospodařila na pozemku o 9 kilometrech čtverečních 98 let. Nyní se však novozélandští manžele Jardineovi rozhodli, že všechnu půdu věnují koruně - přesněji řečeno Národnímu trustu královny Alžběty (QE II Trust), jehož cílem je chránit biodiverzitu Nového Zélandu.

Foto: QE II Trust

Nádherná krajina kolem jezera je pod silným tlakem developerů. Kus jí teď díky manželům Jardineovým zůstane zachován.

Článek

Trust začne rozsáhlé území spravovat od roku 2022, sto let od chvíle, kdy rodina Jardienů hospodařila na pozemcích rozkládajících se u břehů jezera Wakatipu. Manželé se rozhodli svou půdu darovat, protože se obávají rostoucí zástavby a přílivu turistů.

„Je to správná věc. Chceme půdu nechat takovou, jaká je. Nechceme na ni budovy, chceme být součástí záchrany aspoň něčeho,“ uvedla Jillian Jardineová. S rodinou prý strávila čtyři roky přemýšlením nad tím, jak nejlépe jejich část země před postupným osídlováním hornaté krajiny na Jižním ostrově, ochránit.

Za tu dobu prý manželé dostali na pozemky řadu nabídek ze strany zahraničních developerů. I proto se rozhodli půdu věnovat.

Manželé, kteří vzkřísili prales

Koktejl

„Otevření pláně v povodí Wakatipu jsou pod stále větším tlakem komerčního rozvoje poháněného růstem populace a turismu,“ uvedl předseda trustu Bruce Wills, který štědrý dar označil za „velmi významný pro obyvatele u Wakatipu i pro Nový Zéland“.

V současné době jsou pozemky pronajímány jako pastviny pro dobytek a do budoucna tomu tak zůstane. Cílem manželů nebylo znovuvytvoření divočiny, ale ponechání přírody tak, jak tomu bylo doposud. Právě trust podle manželů zajistí, aby tomu tak bylo nejméně o dalších sto let.

Reklama

Výběr článků

Načítám