Hlavní obsah

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, řekl moderátor ve vysílání. Bez chyby

Novinky, vps

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Zkuste si tento název jedné velšské vesnice vyslovit. A teď si představte, že to řeknete ve vysílání, kdy vás sledují milióny lidí. Britský moderátor počasí Liam Dutton to zvládl. Bez chyby a bez mrknutí oka, jen mu trochu cukaly koutky.

Foto: Reuters

Moderátor Liam Dutton bez chyby vyslovil nejkrkolomnější název vesnice na světě

Článek

Plný název této vesnice se většinou z praktických důvodů zkracuje jen na Llanfairpwllgwyngyll či dokonce Llanfair PG. Dutton si však ve vysílání troufl na ten celý.

O tom, že v úterním večerním vysílání dojde na vyslovení názvu o 58 znacích, se vědělo už dopředu. Dutton to totiž ohlásil na svém twitterovém účtu. Sice se nejednalo o živé vysílání, ale moderátor stanice Channel 4 ho dokázal vyslovit na první pokus.

Čtyřiatřicetiletý Dutton pochází z Cardiffu a velštinu se jako malý učil, takže to pro něj úplný jazykolam nebyl.

„Základna RAF je jen kousek od vesnice a ten den tam bylo nejtepleji ve Walesu, tak se naskytla příležitost říct to. Byl to obyčejný den... s velmi dlouhým názvem,“ uvedl Dutton pro MailOnline.

Název obce je složeninou, která se dá přeložit jako Kostel Panny Marie (Llanfair) v roklině (pwll) bílých lísek (gwyn gyll) poblíž (ger) prudkého víru (chwyrn drobwll) a kostela svatého Tysilia (llantysilio) u červené jeskyně (ogo goch).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám