Hlavní obsah

Liberecká zoo jako první na světě odchovala orla nejmenšího

Zoologická zahrada v Liberci se postarala o obrovský chovatelský úspěch. Podařilo se jí odchovat mládě orla nejmenšího, přičemž v rámci zoologických zahrad se jedná o první úspěšný odchov v historii. V zahradách po celém světě je aktuálně pouze 17 jedinců tohoto druhu.

Foto: ZOO Liberec

Mládě orla nejmenšího v liberecké zoo.

Článek

Mládě se vylíhlo minulý čtvrtek a až do středy pobývalo ve speciálním inkubátoru, v němž se ošetřovatelé snažili malého opeřence rozkrmit. V hnízdě pod samicí mezitím ležel jako náhražka dřevěný podkladek. Mláděti se dařilo, a tak ho už po pár dnech čekalo přemístění do hnízda.

„Byli jsme velice nervózní, jak celá akce dopadne. Podkládání bývá rizikové a nezřídka se stává, že rodiče mláděti ublíží či ho vůbec nepřijmou,“ přiblížil situaci zoolog Jan Hanel.

Foto: ZOO Liberec

Orel nejmenší.

Vše ale nakonec dopadlo nad očekávání dobře, protože samice začala okamžitě po příletu na hnízdo mládě krmit, což podle Hanela není u dravých ptáků vůbec běžné. Rodiče i mládě zatím zůstanou z bezpečnostních důvodů v zázemí liberecké zahrady a do výstavní expozice se přesunou nejdříve na podzim.

Orel nejmenší je, jak už název napovídá, nejmenším evropským orlem. Rozpětí jeho křídel se pohybuje od 110 do 130 centimetrů. Živí se převážně ptáky střední velikosti, někdy také malými savci, plazy a hmyzem. V Evropě je zaznamenáno 5200 párů těchto ptáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám