Hlavní obsah

Letošní Ig Nobelovu cenu získali vědci, kteří věšeli nosorožce vzhůru nohama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázky kolem přepravy nosorožců vzhůru nohama, bakterie ve žvýkačkách vyplivnutých na chodnících v různých částech světa nebo úlohu vousů zkoumali čerství nositelé humoristických Nobelových cen (Ig Nobel Prize). Svá ocenění převzali ve čtvrtek večer při ceremoniálu, jenž se už druhý rok v řadě konal jen prostřednictvím online přenosu.

Foto: Namibijské ministerstvo životního prostředí

Výzkum, který může na papíře vypadat divně, ve skutečnosti nosorožcům pomůže.

Článek

Zástupci redakce vědeckého humoristického časopisu Annals of Improbable Research, který Ig Nobel Prize pořádá, uvádějí, že ceny by lidi měly nejdříve rozesmát, ale pak také přivést k zamyšlení, píše britská BBC na svých internetových stránkách.

Experiment, při kterém je 12 nosorožců na deset minut zavěšených vzhůru nohama, na první pohled působí jako padlý na hlavu. Nicméně přesně to udělal Robin Radcliffe, veterinář z Cornellovy univerzity, a jeho kolegové v Namibii, aby zjistili, zda převoz nosorožců zavěšených za nohy pod helikoptérou neohrožuje jejich zdraví.

Ig Nobelova cena
Ocenění udělované od roku 1991 za objevy, které „nemohou nebo by neměly být opakovány“, není pouze hříčkou ukazující na nesmyslné výzkumy. Udělení některých cen může vyjadřovat kritiku (podobně jako u nás známý Sysifos), většinou však ceny upozorňují na výzkumy, které sice mohou znít absurdně, ve skutečnosti jsou však přínosné. Název je dovozen od jména fiktivního bratra Alfreda Nobela, Ignáce. Ig Nobel je navíc slovní hříčkou, jelikož slovo ignoble, které se vyslovuje stejně, znamená „potupný“ či „nešlechetný“. V roce 2010 se vědec Andre Geim stal prvním člověkem, který získal Ig Nobelovu cenu (v roce 2000 za výzkum „levitujících“ žab) i cenu Nobelovu (v roce 2010 za objev grafenu).

Ve spolupráci se zástupci namibijského ministerstva životního prostředí zavěsili na jeřábu vzhůru nohama 12 uspaných nosorožců a sledovali reakci jejich srdce a plic. Ukázalo se, že nosorožci tento způsob přepravy snášejí velmi dobře, protože jejich plíce jsou zatěžovány rovnoměrně.

Zavěsit tyto lichokopytníky hlavou dolů je lepší, než je položit na bok, protože v níže položené části plic se pak nahromadí více krve. Kvůli vysoké hmotnosti nosorožců trpí při položení na boku také jejich svaly.

Orgasmus na snížení otoku sliznice či vousy proti fackám

Ocenění ve čtvrtek udělovali skuteční nositelé Nobelových cen. Byla mezi nimi třeba Frances Arnoldová, laureátka Nobelovy ceny za chemii za rok 2018, nebo Eric Maskin, který prestižní vědecké vyznamenání získal za ekonomii v roce 2007. Laureáti humoristických cen získávají kromě jiného falešnou bankovku v hodnotě 10 bilionů zimbabwských dolarů.

Z českých vědců v roce 2014 cenu získal Jaroslav Flegr a jeho kolegové, kteří zkoumali, zda je pro lidské psychické zdraví nebezpečné chovat kočku. Šlo o výzkum související s toxoplazmózou.

Nobelovu anticenu získali vědci s aligátorem vdechujícím helium

Koktejl

Humoristickou cenu za mír letos získali badatelé, kteří zkoumají hypotézu, že lidem na obličeji vyrostly vousy, aby je chránily před fackami. Nositelé ceny za lékařství zase dokázali, že orgasmus může při dýchání nosem pomoci stejně efektivně jako léky pro zmírnění otoku nosní sliznice.

Na protivné šéfy s panenkou vúdú, radí vědci s Ig Nobelovou cenou

Koktejl

Ocenění za chemii získal výzkum vzduchu v kinosálech. Jeho cílem bylo zjistit, zda zápach, který se z diváků line, spolehlivě ukazuje na míru násilí, sexu, špatného chování, vulgarismů a konzumace drog ve filmu, který sledují.

Reklama

Výběr článků

Načítám