Hlavní obsah

Letadlo letělo při přistání těsně nad vodou, od katastrofy ho prý dělily sekundy

Karibský ostrov Svatý Martin je kromě přírodních krás známý také díky svému letišti nacházejícímu se hned u pobřeží. Letadla tam při přistání proletí těsně nad pláží Maho, která je nezřídka obsypána turisty čekajícími právě na tento okamžik. Při jednom z nedávných přistání se ale pilot ocitl při klesání příliš blízko hladiny moře a manévr musel přerušit. Podle některých odborníků nebylo daleko k tragédii.

Boeing se při přistání na Svatém Martinu nacházel jen kousek nad hladinou mořeVideo: ATCpilot

 
Článek

Fotografii přistávajícího letadla pořídila 7. března letecká fotografka Cristine Garnerová z hotelu u pláže Maho. Garnerová si myslela, že bude svědkem havárie, uvedl web amerického časopisu Forbes.

Video zachycující oba manévry poté zveřejnil web ATCpilot. Záběry nabízejí i porovnání, jak vysoko se stroj nacházel při každém z pokusů o přistání. Letadlo nakonec přistálo asi 45 minut poté, co došlo k přerušení prvního přistání.

Pocit, že letadlo společnosti WestJet letící z Toronta bylo jen přibližně 15 metrů nad vodou, potvrdil podle časopisu Forbes pilot, který létá na stejném stroji pro jiné aerolinky. „Snímek mluví za vše,“ uvedl.

Rovněž jednomu z pasažérů bylo jasné, že se děje něco neobvyklého. „Podíval jsem se z okénka a viděl jsem, že jsme příliš blízko vody, přičemž žádná země nebyla vidět,“ řekl Kyle St. Hilaire. Pak ucítil prudké zrychlení a strmé stoupání „jako na horské dráze“. „Atmosféra v letadle byla napjatá,“ dodal.

Sekundy od nehody

Mluvčí společnosti WestJet Lauren Stewartová uvedla, že na prvním pokusu „nebylo nic neobvyklého“. Letoun se podle ní k hladině nepřiblížil na méně než 150 metrů. Aerolinky se odkázaly na data společnosti FlightAware, která sbírá podrobné údaje o letech. Jenže na letišti na Svatém Martinu podle Forbesu nemá k poskytnutí těchto informací potřebnou techniku.

Jiný zkušený pilot Boeingu 737, který je zároveň odborníkem na leteckou bezpečnost, však Forbesu řekl, že podle něj dělily stroj od katastrofy jen sekundy.

Ostrov Svatý Martin leží asi 250 kilometrů východně od Portorika, jeho území je rozděleno mezi Nizozemsko a Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám