Hlavní obsah

Královna Alžběta II. v dokumentu BBC prozradí zákulisí své korunovace

Britská královna Alžběta II. byla při korunovaci pomazána olejem obsahujícím esenci z květů pomerančovníku a jasmínu. I tato informace bude součástí dokumentu, který o korunovaci v neděli večer odvysílá stanice BBC a jehož část už dala k dispozici na svém serveru.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. (ilustrační foto)

Článek

Recept na olej pochází ze 17. století a střeží ho děkan Westminsterského opatství, což je tradiční místo korunovací. V hodinovém dokumentu bude královna odpovídat na dotazy týkající se její korunovace v roce 1953. Promluví rovněž o svých vzpomínkách na korunovační obřad svého otce Jiřího VI. v roce 1937.

„Vzpomínám si, že mne otec přiměl napsat, co si z jeho korunovace pamatuji,“ řekla královna, která pak ve svých vzpomínkách jako jedenáctiletá psala o klenbách Westminsterského opatství zahalených „tajemným oparem“.

Součástí korunovačního ceremoniálu je pomazání. Alžbětinu korunovaci z 2. června 1953 snímaly kamery, avšak v okamžiku pomazání se odvrátily.

Korunovace Alžběty II.

Esence z pomerančovníku i pachových žláz z cibetky

Děkan opatství John Hall v dokumentu říká, že olej použitý v roce 1953 je uchováván v lahvičce na děkanství. Přesná receptura se tají, ale Hall k ní řekl, že „uchovávaný olej byl vyroben na základě receptury používané v 17. století“.

„Tehdy sestával ze sezamových semínek a olivového oleje a byl provoněn růžemi, květy pomerančovníku, jasmínu, ambrou, pižmem a esencí z (pachových žláz) cibetky,“ řekl Hall. Ke korunovaci se olej přináší v pozlacené lahvičce ve tvaru orla.

Dokument poskytuje představu o rozsahu příprav na korunovační obřad. Hall řekl, že opatství bylo kvůli tomu v roce 1953 uzavřeno šest měsíců. Do budovy byly přivedeny koleje, po nichž se dopravovaly tuny nejrůznějšího materiálu. Korunovace se zúčastnilo 8000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám