Hlavní obsah

Kojenec se syndromem neučesatelných vlasů je hitem internetu

Desetiměsíční Locklan Sample z Roswellu v americké Georgii trpí tzv. syndromem neučesatelných vlasů, kvůli němuž jsou jeho vlasy abnormálně světlé a s ohledem na jejich neobvyklou strukturu je prakticky nelze učesat. Matka malému Locklanovi založila účet na sociálních sítích, jenž sledují desítky tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Syndrom neučesatelných vlasů je extrémně vzácný. Ilustrační foto.

Článek

Třiatřicetiletá Katelyn Samplesová o extrémně vzácném syndromu svého syna nejdříve neměla tušení. Dozvěděla se o něm až poté, co ji na to upozornil neznámý uživatel na sociálních sítích, jenž okomentoval jednu z jejích fotek s Locklanem.

„Když vidíte slovo 'syndrom', říkáte si: 'Panebože, je něco s mým dítětem? Má nějaké bolesti?'” svěřila se starostlivá matka v televizním pořadu Good Morning America.

Co všechno ovlivňuje kvalitu našich vlasů

Styl

Později byl tzv. syndrom neučesatelných vlasů Locklanovi skutečně diagnostikován. Jde o extrémně vzácný vrozený syndrom, jímž trpí pouze zhruba 100 lidí na světě a jenž se obvykle objevuje u dětí mezi třemi a 12 lety.

Vlas má pod mikroskopem jiný tvar

Genetická mutace u těchto jedinců ovlivňuje jak barvu vlasů, která je abnormálně světlá a lesklá, tak strukturu – vlasy jsou tuhé a kolmo odstupují od pokožky, kvůli čemuž je prakticky nejde učesat.

„Když se podíváte pod mikroskop, uvidíte, že vlasový stvol (část vlasu, která se nachází nad kožním povrchem) má místo obvyklého válcovitého tvaru tvar trojúhelníkový,” vysvětlila serveru ABC dětská dermatoložka Carol Chengová.

„Uvnitř tohoto trojúhelníku jsou malé drážky, které směřují nahoru a dolů podél dlouhé osy vlasového stvolu. A to je důvod, proč jsou vlasy neučesatelné,” dodala.

Podle zdravotnické agentury National Institutes of Health v současné době neexistuje žádný způsob léčby tohoto syndromu. Po zahájení puberty se však stav vlasů obvykle alespoň částečně vrátí do normálu.

I zrzci si zaslouží ochranu, v Británii bojují aktivisté za jejich práva

Koktejl

Matka Locklana uvedla, že vlasy jejího syna jsou velmi křehké a snadno se mohou zacuchat. „Musím být opatrná, na druhou stranu mu vlasy velmi zřídka myju, protože se vůbec nemastí,” svěřila se. Kromě extrémně citlivé pokožky je dle jejích slov Locklan úplně v pořádku a žádnými problémy netrpí.

Na internetu sklízí úspěch

Samplesová mu dokonce vytvořila profil na Instagramu, kde sdílí jeho fotky. Účet s roztomilým Locklanem sklízí úspěch, během sedmi měsíců nasbíral téměř 30 tisíc followerů.

Locklan díky svým vlasům budí dokonce takovou pozornost, že se s ním lidé chtějí na ulici fotit. „Dokud je dítě šťastné a od pohledu mu to nevadí, tak jsem s tím i já v pořádku,” uzavřela hrdá matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám