Hlavní obsah

Káva vylitá do hlasovacího zařízení zhatila jednání Sněmovny

PRAHA

Kuriózní příhoda přiměla v pátek Sněmovnu, aby zhruba na čtvrt hodiny neplánovaně přerušila jednání. Jedna z poslankyň totiž nechtěně vylila kávu do hlasovacího zařízení, takže zablokovala práci zákonodárného sboru.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 31.12.2016 Silvestrovský běh Hrabovou. Závodníky odstartoval starosta Městského úřadu Ostrava - Hrabová Igor Trávníček

Článek

Nejvíce to rozzlobilo šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka, který poslancům vyčinil za to, že si do jednacího sálu nosí jídlo a pití. Podobná věc se ale ve Sněmovně nestala poprvé.

Zakázané ovoce

Zaorálek dnes zhruba kolem 11:00 znenadání upozornil poslance, že nerespektují dohodnutá pravidla. "Já bych vás chtěl všechny upozornit, že pití nápojů, kávy, jedení jablek a konzumování pokrmů v této Sněmovně není zvykem, který bychom tady měli trpět. Všechny vás žádám, abyste to nečinili. A protože jedna z kolegyň vylila právě kávu do hlasovacího zařízení, sděluji vám, že mě technika požádala, abych na 15 minut přerušil toto jednání," pronesl emotivně Zaorálek.

Hlasovací zařízení má každý zákonodárce namontované ve své parlamentní lavici, aby mohl vyslovovat souhlas či nesouhlas s návrhy zákonů. Podle neoficiálních informací ČTK do něj vylila kávu jedna z poslankyň ODS. Přestávkou v jednání Sněmovny, kterou tak způsobila, ale incident neskončil.

Káže vodu, pije víno

Když dolní komora jednání obnovila, vyčinil poslanec ODS Petr Pleva Zaorálkovi, "že pokud tady chce sám kázat vodu, tak ať nepije víno a nenechá si nosit čaj přímo na empire".

Zaorálek si to nenechal líbit a hájil se, že člen Sněmovny, který řídí sněmovní schůzi, má mít výjimku a pití si do jednacího sálu může přinést, protože třeba dvě hodiny v jednom kuse řídí jednání, mluví a nemůže se - oproti ostatním poslancům - ze svého místa vzdálit.

"Je to prostě něco, co by se mělo tolerovat pro toho, kdo tady dvě hodiny v kuse uvádí schůzi, ale nemělo by to platit pro poslance," hájil Zaorálek své právo.

Kasal: za chvilkou mi přinesou šťávu a vodu

Polemiku ukončil místopředseda dolní komory Jan Kasal, který oznámil, že jako řídícímu schůze mu za chvilku přinesou šťávu a vodu. "Dám si pozor, aby se to nevylilo," ujistil Kasal.

Případ, kdy minerálka vylitá do hlasovacího zařízení přerušila na půl hodiny schůzi Sněmovny, se stal naposledy před čtyřmi roky. Aktérem byl poslanec ODS Tomáš Teplík, jemuž do sklenice s nápojem na jeho lavici strčili nedopatřením tehdejší poslanci Jana Volfová (ČSSD) a Milan Cabrnoch (ODS).

Housky se salámem

Poslanci si běžně nosí do jednacího sálu limonádu, čaj, kávu a jiné nápoje. Někteří si navíc občas dopřejí i chlebíček, housku se salámem či laskominy.

Relativně malé poslanecké stoly, na nichž mívají i větší nebo menší množství různých písemností, tak často skýtají zajímavý pohled, neboť jsou důkazem toho, jak velké množství věcí lze umístit na tak malý prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám