Hlavní obsah

Izraelské pobřeží zaplavilo obří hejno medúz

U pobřeží izraelské Haify se objevilo obrovské množství medúz, které tamní úřad pro parky a přírodu natočil minulé úterý pomocí dronu. Podle zmíněného úřadu stojí za zvýšeným výskytem žahavců z velké části lidské chování, píše izraelský server The Times of Israel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelské pobřeží zaplavily medúzyVideo: Reuters

 
Článek

„Hodně věcí, které lidé dělají, napomáhá k rozmnožování medúz, včetně hloubení Suezského průplavu, znečišťování moře odpadními vodami, změny klimatu a lovení přirozených predátorů medúz, kterým je například měsíčník svítivý a mořské želvy,“ uvedl úřad v prohlášení.

„Teplota vody neustále roste, díky čemuž zde můžeme vidět stále více medúz. Páchají tu skutečné škody. S jistotou lze tedy říci, že globální oteplování přispívá k těmto obřím rojům,“ doplnil pro agenturu Reuters zástupce úřadu Guy Lavian.

Hrozba pro turistickou sezonu? Hordy medúz zaplavují části Jadranu

Cestování

Většina medúz, které se objeví v izraelských vodách, jsou stěhovavé invazivní druhy, které pocházejí z Indického oceánu. Předpokládá se, že do Středozemního moře se dostávají přes Suezský průplav, informuje The Times of Israel.

Kromě toho, že roje medúz odlákávají turisty, jimž mohou způsobit popálení kůže, ucpávají rovněž odsolovací zařízení a průmyslové rybářské sítě. Žahavci mohou představovat určitou hrozbou i pro izraelské elektrárny, jež využívají mořskou vodu k chlazení a jejich přítomnost může ucpat chladicí systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám