Hlavní obsah

Irácký prezident už má tři manželky

Právo, bt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK

Irácký prezident Ghází Adžíl Jávar se koncem minulého týdne v tichosti oženil s ministryní práce ve své vládě Nisrín Barvaríovou. Již třetí ze skupiny manželek 46letého sunnitského Araba, vůdce mocného třímiliónového kmene Šammarů, se tak stala 34letá Kurdka, patřící ke konzervativní Demokratické straně Kurdistánu.

Foto: Martin Fletcher
Článek

O sňatku informoval bagdádský deník al-Adála s upřesněním, že se odehrál za přítomnosti prezidentových nejbližších spolupracovníků a několika příbuzných v kurdském Arbílu.

Podle serveru Islam on Line má Jávar z dosavadních svazků tři syny, z nichž nejstaršímu je osmnáct let.

Jávar pochází z Mosulu a vystudoval v Saúdské Arábii petrochemii a v USA geologii stavebních projektů. Po vpádu irácké armády do Kuvajtu odešel v roce 1990 do Saúdské Arábie a až do pádu Saddámova režimu tam působil v čele několika telekomunikačních firem.

Přes svůj vliv a angažmá v prozatímní vládní radě zůstával mimo pozornost až do letošního května, kdy bylo nutné ve změti různých protichůdných zájmů najít prezidenta pro období po skončení okupační správy Iráku.

Barvaríová je jedním ze sedmi kurdských členů vlády. Absolventka stavební fakulty Bagdádské univerzity se dostala do centra světové pozornosti na jaře, když se stala terčem neúspěšného pokusu o atentát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám