Hlavní obsah

Hudba pro uši všech veganů. Vznikly housle bez živočišných produktů

Že je k dostání veganský hamburger, to v roce 2022 zřejmě nikoho nepřekvapí. Že si ale po jídle můžete zahrát na veganské housle, to je opravdu novinka. Britský výrobce hudebních nástrojů stvořil housle, na které nebyly použity žádné živočišné produkty. Ty se přitom běžně objevují třeba v lepidlech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První veganské housle na světěVideo: Reuters

 
Článek

Padraig O'Dubhlaoidh se věnuje výrobě houslí v oblasti Malvern Hills zhruba čtyři desítky let. Před několika lety ovšem dostal výjimečnou zakázku, když ho jeden ze zákazníků požádal o výrobu veganského nástroje.

„Byla to zajímavá výzva. Napadlo mě, kolik je na světě veganů a potenciálních hudebníků, kterým jejich přesvědčení nedovolí hrát na housle. Svět se mění, zejména mladá generace o těchto věcech přemýšlí a já jsem na to velmi hrdý,” říká britský řemeslník, jenž housle vyrobil během lockdownu.

Hudební nástroje Made in Czech Republic

Styl

Na housle v hodnotě osmi tisíc liber (234 tisíc korun) byly použity přírodní náhražky živočišných produktů. Historicky se k výrobě nástrojů používaly kopyta, rohy či kosti zvířat. Další živočišné složky se pak používají v lepidlech či barvách.

Barva houslí od Padraiga však obsahuje třeba výtažky z napařených hrušek či různých divokých plodů, lepidlo navíc obsahuje místní pramenitou vodu.

„Bude to hudba pro uši houslistů, kteří touží po vysoce kvalitním nástroji bez živočišných produktů,” uvedla Ericka Durgaheeová ze společnosti The Vegan Society, která si nechala zaregistrovat na housle ochrannou známku.

Reklama

Výběr článků

Načítám