Hlavní obsah

Hladoví havrani zabíjejí stáda v Německu

– BERLÍN
Novinky, Lenka Hloušková, DPA

Hejno hladových havranů se vrhá na vše živé, mají hlad a zároveň se tak trochu baví. Soustředěně nalétávají na stádo ovcí. Devatenáct zvířat na místě zabíjejí. Děj připomínající Hitchcockův film Ptáci zažil počátkem týdne na vlastní kůži majitel stáda Jürgen Fritz (43) v jižním Německu.

Článek

"Vypadalo to jako v hororu. Bílé sněhové pláně a najednou černé hejno letící do mého stáda. Během chviličky se bezchybná zmrzlá plocha zalila červenou krví," popisuje útok havranů Fritz. Dodává ale zcela racionálně, že ptáci byli jen hladoví, neboť sníh přikryl vše a oni nemají kde nalézt potravu pro přežití dlouhých zimních měsíců.

Krvelační útočníci jsou chráněni zákonem

"Nemohl jsem udělat vůbec nic. Nesmím útočící havrany ani zastřelit. Jsou zákonem chráněni," vysvětluje nesnadný boj vůči opeřencům. Letos podle svých slov už takto ztratil zvířata za dva tisíce dolarů (asi 60 tisíc Kč). Denně musí přitom před útoky hladových opeřenců chránit přes 500 kusů zvířat.

Havraní útočí na oči na čumák

Policista vyšetřující prapodivný případ Dietmar Ernst uvedl, že jde v současnosti v Německu o téměř každodenní záležitost. "Útočí zejména havrani živící se na smetištích. Nyní se ke zbytkům nedostanou a hledají náhradní možnost," vysvětluje. "Nejčastěji ptáci útočí na oči a čumák či nohy. Ztrýzněné a zmatené zvíře na zemi už snadno dorazí," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám