Hlavní obsah

Hemingway v dopisech flirtoval s Dietrichovou

BOSTON

Potomci Ernesta Hemingwaye a Marlene Dietrichové veřejnosti poprvé ukázali dopisy, které si slavný americký spisovatel vyměňoval s neméně slavnou herečkou německého původu. Dopisy byly plné jemného flirtování, uvádí na svých internetových stránkách magazín Hello.

Článek

V jednom z tuctu dopisů, které byly nedávno darovány do knihovny Johna Fitzgeralda Kennedyho v Bostonu, Hemingway píše: "Já Tě také miluji, ty krásko, nezničitelná," a dopis podepisuje přezdívkou "Papa".

V dalším spisovatelově dopisu filmové legendě se praví: "Rozhodně bych chtěl navštívit nějakého psychoanalytika, aby nás dva dal do pořádku, například. Měl by si dát tu pohovku radši pojistit." Na jiném místě dopisu se Hemingway ptá na značku cigaret, které zpěvačka kouří na jedné z fotografií, jež spisovatel vlastní. Vysvětluje, že chce značku znát: "abych si mohl koupit balíček, ubalit si cigaretu a dát si ji do podpaží. To je totiž jediný způsob, kterým mi tabák chutná. Soudím však, že do reklamy by se to takhle moc nehodilo."

Úžasné memorabilie

Dcera Marlene Dietrichové, Maria Riva, knihovně darovala dopisy, které Hemingway její matce zasílal z různých míst (z Kuby, Idaha, Francie, Itálie, Španělska a Keni) mezi lety 1949 a 1959, spolu s koncepty tří jeho povídek a dvou jeho básní.

"Oddané přátelství Ernesta Hemingwaye a Marlene Dietrichové dalo vzniknout několika opravdu úžasným memorabiliím," uvedla Maria Riva a dodala: "Jakožto opatrovnice těchto pokladů mé matky jsem byla přesvědčena, že Hemingwayovy dopisy a rukopisy by měly najít nějaký opravdový americký domov. Ovšem takový, který je bude chránit a starat se o ně způsobem, jakým si zaslouží. A právě Kennedyho knihovna takovou svatyní je."

Celý archiv bude následující čtyři roky uzavřen a otevřen veřejnosti bude v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám