Hlavní obsah

Havarovaní piloti přežili noc na ledové kře jako tučňáci

VANCOUVER

Dva muži, kteří museli nouzově přistát v ledových vodách moře severovýchodně od kanadského pobřeží, přežili 18 hodin na kře. Prý je zachránilo to, že "se k sobě tiskli jako tučňáci". Australan Oliver Edwards-Neil (25) a Švéd Troels Hansen (45) přežili mokří na kře noc, během které teplota vzduchu spadla pod -2 stupně Celsia.

Článek

Australan a Švéd letěli cessnou ze Spojených států do Švédska, když jim nad Hudsonovým zálivem - těsně pod polárním kruhem - vypověděly oba motory. Pár vteřin před nárazem na hladinu moře piloti vyslali volání o pomoc, a pak se už kabina letadla začala plnit ledovou vodou.

Podařilo se jim vyškrábat se ven a doplavat na kru o velikosti 5x10 metrů, ale veškeré záchranné vybavení se potopilo. Edwards-Neil říká, že když o dvě hodiny později zaslechli záchranná letadla a helikoptéry, bohužel neměli žádné světlice, aby mohli přivolat jejich pozornost. Život jim prý zachránily teplé obleky.

"Stejně bych ale nikdy nevěřil, že je možné tak strašně mrznout. Pořád jsem se třásl, bez přestání," líčí mladý pilot. "Byl jsem přesvědčen, že to nemůžu přežít, ale můj kamarád mne povzbuzoval a říkal, že to zvládneme. Tak jsme se povzbuzovali a snažili jsme se navzájem chránit před větrem a mrazem... Tak jako tučňáci," dodal.

Z mrazivé noci vyvázli jen s omrzlinami nohou

Když se rozednilo, muži uviděli v dálce pobřeží a začali skákat z kry na kru. Přitom si jich všimla posádka rybářské lodě, která věděla, že z této oblasti večer předtím přišlo volání o pomoc. Kapitán lodi Bo Morstensen říká, že když je vytáhli na palubu, muži "plakali radostí". Vypadali, že jsou v docela slušném stavu, jen měli omrzliny na nohou.

Oba zachránění trosečníci pak byli převezeni helikoptérou do nemocnice ve městě Iqaluit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám