Hlavní obsah

Futuristický autobus má jezdit nad automobily

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Číně představili model futuristického autobusu, který má vyřešit problém s neustálými dopravními zácpami v přelidněných městech. Transit Elevated Bus (TEB), tedy tranzitní zvýšený autobus, by jezdil po kolejích nad ostatní dopravou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně představili model futuristického autobusuVideo: Reuters

 
Článek

K uvedení konceptu došlo na 19. ročníku výstavy High-Tech Expo v Pekingu, web Shanghaiist ale připomíná, že se nejedná o nový nápad, protože o podobném způsobu přepravy se uvažovalo už před několika lety.

Tentokrát má ale projekt mít blízko k realizaci. Podle lidí zodpovědných za TEB je možné konstrukci systému zvládnout za rok a již v druhé polovině letošního roku by mělo dojít k první zkušebním jízdám v čínském městě Čchin-chuang-tao.

„S kapacitou 1200 lidí má TEB stejný užitek jako metro, náklady na jeho výstavbu jsou ale pětinové,“ uvedl podle Čínské státní televize na prezentaci projektu vedoucí inženýr Paj Č'-ming.

Zní to sice nadějně, ale je otázkou, zda má TEB opravdu tak blízko k realizaci. Navíc vyvstává celá řada pochybností a obav. Provoz na čínských silnicích je totiž poměrně chaotický a zprávy o děsivých a často nepochopitelných nehodách neubývají. Kritici projektu tak upozorňují na to, že autobus by mohl přinést jen další problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám