Hlavní obsah

Fotograf pořídil unikátní záběry telení ledovce

Fotograf Lucas Jackson z agentury Reuters zachytil červnové telení grónského ledovce Helheim. Na záběrech publikovaných agenturou je vidět, jak se z ledovce odlamuje obří blok, který následně padá do oceánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Od ledovce v Grónsku se odlomil masivní kusVideo: Reuters

 
Článek

Telení je přirozený proces, kdy se od ledovce odlomí menší nebo větší kusy ledu. V tomto případě šlo o téměř 6,5 kilometrů široký a zhruba 800 metrů tlustý blok.

Publikované video, které je 16krát zrychlené, pochází z 22. června.

Telení může být způsobeno mimo jiné oteplováním oceánů. Vědci se obávají, že by k němu mohlo v budoucnu docházet masivněji, což by mohlo mít katastrofické následky.

Důvod, proč se odlamování obrovských kusů ledu nazývá telení, není zcela jasný. Poprvé byl použit v 19. století. Existuje několik teorií. Jedna z nich tvrdí, že termín vymysleli velrybáři, když tento jev pozorovali. U velkých kytovců se totiž používá terminologie jako u skotu. Žijí ve stádech a mláďata se nazývají telata (calves). Ledovce jim svou velikostí velryby připomínaly.

Druhá teorie tvrdí, že výraz je použit v prapůvodním významu slova narodit se. Z ledovce (v angličtině glacier) vzniká nový útvar, který se u nás nepřesně nazývá rovněž ledovec, ale přesnější výraz by byl (pokud kus ledu padá do moře) ledová hora, iceberg či eisberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám