Hlavní obsah

Egyptská socha stará 3000 let nese podobu Michaela Jacksona

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Oddaní fanoušci Michaela Jacksona mají o důvod více k tomu, aby mohli tvrdit, že byl jejich idol nadpozemskou postavou. V chicagském muzeu totiž vystavují egyptskou sochu starou 3000 let, která je nápadně podobná mrtvému "králi popu".

Článek

Fanoušci Michaela Jacksona se sjíždějí do amerického Chicaga, aby obdivovali egyptskou bustu. Personál muzea má prý co dělat, aby nájezdy fanoušků zvládal. Jen od Jacksonova úmrtí přijelo cíleně přímo za sochou prý zhruba 10 000 lidí, kteří u sošky truchlili a uronili nejednu slzu.

Vápencová socha s pohublými tvářemi, velkýma očima a nosem bez špičky se v mnoha ohledech podobá známému zpěvákovi.Je vystavena v rámci expozice Inside Ancient Egypt (Ve starověkém Egyptě).

Socha byla zakoupena v Káhiře už roku 1889, ale až do Jacksonovy smrti se o ni zajímal jen málokdo. Lidé si začali psát o podivné podobě a stále více lidí se začalo jezdit na sochu dívat. Socha byla vytesána během éry Nové říše, která trvala přibližně mezi lety 1550 a 1050 před naším letopočtem, tedy ve stejném období, kdy Egyptu vládl Ramesse II. Veliký.

Z muzea je poutní místo

Muzeum denně navštíví zhruba 4500 osob. Někteří lidé si přáli sochu políbit či se jí aspoň dotknout, to ovšem muzeum kategoricky zakázalo a chrání ji neprůstřelným sklem. Ohromení lidé tak u sochy jen postávají a s ostatními diskutují o podivné podobě. Americké muzeum se tak přeměnilo v poutní místo tzv. Jackos, tedy Jacksonových fanoušků.

"Ta socha existuje a je vystavována dlouhá léta. Ale zájem o ní začal být markantní až po Jacksonově smrti. Někteří chtějí sochu tak moc vidět, že už se na pokladně ptají, kde je egyptská výstava ještě před tím, než si zakoupí lístek," uvedl pracovník muzea Darnell Williams.

Reklama

Výběr článků

Načítám