Hlavní obsah

Důkaz o existenci Bigfoota byl podvrh

SEATTLE

Sen o sněžném muži, který žije kdesi na severozápadě Spojených států, se rozplynul. Vyšlo totiž najevo, že jeho objevitel byl čtverák, který si z lidí vystřelil. Rodina Raye Wallace, který zemřel koncem listopadu loňského roku, zveřejnila prohlášení, v němž stojí, že padělal stopy, jejichž obrázky obletěly v roce 1958 celý svět.

Foto: Vratislav Tobola

Silnice I/11

Článek

"Mrzí nás to, protože to neměl být komplot," citoval deník The New York Times Wallaceho syna Michaela. "Byl to jen pokus o vtip, který začal žít vlastním životem. Spustilo to lavinu, která se nedala zastavit," připustil mladý Wallace. Americká obdoba himálájského yettiho dostala podle stop, které kdysi Wallace vytvořil s pomocí dřevěné makety, přezdívku Bigfoot. Etnologové oprášili starou indiánskou legendu o tvorovi, před nímž měli původní obyvatelé posvátnou úctu a jemuž říkali Sasquatch. Prakticky okamžitě se začala množit svědectví lidí, kteří sněžného muže spatřili na vlastní oči. Existenci tvora prý podle listu The New York Times potvrdili minimálně tři vědci.

Skalní zastánci nehází flintu do žita

Z mýtu těží hlavně podnikatelé, kteří na postavu zarostlého obra lákají turisty z celého světa. Další si prostě přivlastnili jméno, například nakladatelství Sasquatch, nebo basketbalový klub Seattle Supersonics, který po něm pojmenoval svého maskota. Prohlášení rodiny Wallaceových nicméně neotřáslo vírou skalních zastánců sněžného muže. A těch je na severozápadě hodně, poznamenává The New York Times. "Na severozápadě chodí nejméně lidí v celé zemi pravidelně do kostela. Ale zapochybujte před nimi o tom, že existuje Bigfoot, a budou se všichni dovolávat svědectví nebes," píše uštěpačně newyorský list.

Bigfoot měl vážit téměř tunu

"Znamená to jen tolik, že zemřel Ray Wallace, ale ne Bigfoot," konstatoval zoolog Wolf Fahrenbach z Portlandu, který v minulosti pracoval v ústavu pro výzkum primátů. Wallace celou věc zinscenoval v kempu v Humbolt County v Kalifornii. V roce 1958 tam tábořil s přítelem, s jehož pomocí potom ve sněhu vytvořil dřevěnou maketou stopy sněžného muže. Fahrenbach později na základě údajů ze stop odvodil, že Bigfoot váží až 900 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám