Hlavní obsah

Dron odhalil skrytý společenský život kosatek

Novinky, zkr

Jedinečné letecké záběry hejna kosatek pomohly vědcům odhalit tajný společenský život těchto ohromujících dravců. Výzkum zjistil, že si tyto velryby vybírají přátele a s přibývajícím věkem se stávají méně společenskými. Studie zveřejněná 16. června v časopise The Royal Society zjistila, že kosatky dravé vytvářejí ve svých hejnech složité sociální struktury. Videozáznam z dronu zprostředkovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dron umožnil nahlédnout do sociálního života kosatekVideo: AP

 
Článek

Až dosud se výzkum sociálních vazeb kosatek zakládal na jejich pozorování v okamžiku, kdy se vynoří nad hladinu. Vědci přitom pozorovali, kteří jedinci se shlukují. Pomocí záběrů z dronu se však týmu podařilo nahlédnout do života kosatek mnohem lépe.

„Pohled do vody z dronu nám umožnil vidět detaily, jako je kontakt mezi jednotlivými velrybami. Naše zjištění ukazují, že dokonce i v úzce propojených skupinách dávají velryby přednost interakci s konkrétními jedinci,” popsal vedoucí autor studie Michael Weiss.

Výběr podle věku a pohlaví

Toto chování přirovnal k dětem na narozeninové oslavě: „Je to jako když vás maminka v dětství vezme na oslavu. Vy jste si tu oslavu sice nevybrali, ale pořád si můžete zvolit, s kým se budete bavit, když už tam budete,” vysvětlil Weiss s tím, že stejně jako lidé budou kosatky trávit více času s těmi členy svého hejna, kterým dávají přednost.

Faktory, které vedou k tomuto jejich rozhodnutí, nejsou zatím zcela jasné. Nicméně studie zjistila, že velryby mají tendenci trávit čas s těmi členy hejna, kteří jsou stejného pohlaví a podobného věku.

Darren Croft z Exeterského centra pro výzkum chování zvířat uvedl: „Byli jsme ohromeni, když jsme viděli, jak velký kontakt mezi velrybami existuje, jak moc se vzájemně dotýkají. U mnoha živočišných druhů, včetně člověka, je fyzický kontakt uklidňující a stres uvolňující aktivitou, která posiluje sociální vazby.”

Vědci podle svých slov odhalili fascinující paralely mezi chováním velryb a jiných savců a už teď se těší na další fáze tohoto výzkumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám