Hlavní obsah

Dražbu Hitlerových obrazů v Berlíně přerušila policie, může jít o padělky

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlínská aukční síň Kloss dražila tři malby, jejichž autorem měl být nacistický vůdce Adolf Hitler. Akvarely, jejichž vyvolávací cena u každého z nich byla stanovena na 4000 euro (zhruba 103 tisíc korun), však nového majitele nenašly. Aukci totiž přerušila německá policie, která se domnívá, že může jít o padělky.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z akvarelů, které zabavila německá policie.

Článek

Obrazy, které nejmenovaní majitelé nabídli k prodeji, zobrazují horské krajinky s řekou. Uměleckou hodnotu však žádnou nemají. „Když se projdete podél Seiny a prohlédnete si díla 100 umělců, 80 z nich bude mít lepší obrazy, než jsou tyhle,“ uvedl pro agenturu Reuters Heinz-Joachim Maeder, mluvčí aukční síně Kloss.

Jediným, co akvarely činí zajímavými a mediálně vděčnými, je malý podpis vpravo dole - A. Hitler. I když obrazy mají doklad o pravosti, německá policie ve čtvrtek v půl jedenácté dopoledne aukci přerušila a obrazy zabavila.

Foto: Profimedia.cz

O bezcenné obrazy je zájem jenom kvůli tomuto podpisu. Jejich autorem má být Adolf Hitler.

Podle policejní mluvčí Patricie Brämerové existuje důvodné podezření, že jsou obrazy padělky, a musí tak být podrobeny další expertíze.

Zájem o Hitlerovy obrazy je enormní. Aukční dům podle BBC očekával zejména zájemce z USA, Skandinávie, Británie nebo Ruska. V roce 2009 bylo 13 obrazů podepsaných stejně jako akvarely vydraženo za 130 tisíc eur (3,3 milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám