Hlavní obsah

Do šachty vedoucí „do pekla“ se spustili jeskyňáři

Ománští speleologové začali prozkoumávat legendární šachtu Barhút ve východním Jemenu. Jemenské úřady ji nikdy nenechaly probádat, místní lidé se jí vyhýbají, protože podle nich vede do pekla, kde přebývají duchové, o čemž svědčí pach stoupající z hlubiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do šachty vedoucí „do pekla” se spustili jeskyňářiVideo: Reuters

 
Článek

Jak napsala agentura AFP, do podzemní jámy hluboké přes 100 metrů se dá dostat třicetimetrovým otvorem.

Leží ve východojemenské provincii Mahra. Jeskyňáři ze sousedního Ománu se tam spustili a uvnitř našli hady, mrtvá zvířata a šedé či zelené jeskynní perly vzniklé z vodních kapek.

Kromě pachu z mrtvých zvířecích těl ale neobjevili nic nadpřirozeného ani žádný specifický zápach.

V Jordánsku servírují jídlo v 60 milionů let staré jeskyni

Cestování

„Jsou tam hadi, ale když je nerušíte, nic vám neudělají. Říkali jsme si, že tento projekt odhalí nové jemenské krásy a část tamní historie,“ řekl šéf skupiny a profesor geologie na německé technice v Ománu Muhammad Kindí, jemuž také patří poradenská firma důlního a ropného průzkumu.

Foto: Profimedia.cz

Barhút je dle místních legend cesta do pekla, kterou obývají duchové. Není obtížné si představit, proč tento mýtus vznikl.

„Odebrali jsme vzorky z vody, skály, půdy a několika mrtvých zvířat, ale musíme je teprve prozkoumat,“ dodal Kindí, jehož skupina o průzkumu vydá zprávu.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyňáři se spouští na dno šachty.

Jemenské úřady v červnu sdělily, že netuší, co se skrývá v jámě staré podle nich „miliony“ let. Nikdo z Jemenců se zatím na dno vstupního otvoru nedostal.

„Byli jsme v ústí vstupu, dostali jsme se do hloubky padesáti šedesáti metrů a zjistili, že jsou uvnitř podivné věci. Je to velmi tajemné,“ řekl generální ředitel místního úřadu geologických a minerálních studií Saláh Bábhajr.

Generace Jemenců si předávají legendy, podle nichž v té „pekelné díře“ žijí zlí duchové, džinové. Lidé z okolí se ke vstupu nepřibližují ani o Barhútu nemluví, aby nepřivolali neštěstí.

Foto: Profimedia.cz

Cesta do pekla to sice není, ale jeskynní prostor je to unikátní.

O účinnosti jejich metody se dá pochybovat, protože jak napsala AFP, Jemen má neštěstí víc než dost. Sedm let se tam bojuje, což zaplatily životem desítky tisíc lidí a miliony obyvatel ztrátou domovů.

Podle OSN panuje v třicetimilionovém Jemenu nejhorší humanitární krize na světě. Množství lidí tam čelí hladu a na pomoci je závislých 80 procent občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám