Hlavní obsah

Deka. Jeden z nejstrašnějších symbolů 80. let se vrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vpředu krátké, vzadu dlouhé - účes mullet, populární zejména v 80. letech minulého století a později prohlášený za zločin proti eleganci, se k velkému překvapení mnohých vrací, napsala agentura AFP. Díky zpěvačkám, jako jsou Rihanna a Miley Cyrusová, nebo zarážejícímu množství hráčů anglické ragbyové reprezentace se tento styl znovu objevil na televizních obrazovkách a začíná dobývat módní svět.

Foto: Profimedia.cz

V moderní historii se mullety začaly objevovat v 70. létech 20. století, prosluly jimi pak hlavně 80 léta.

Článek

„Mými idoly byli vždy David Bowie a princezna Diana. Takže cílem bylo přiblížit se vzhledem dítěti, které by mohli spolu mít,” říká 26letá Sharon Danielsová, Australanka žijící v britském Brightonu. Sharon se však v žádném případě nenechala zlákat nastupujícím trendem, protože v době, kdy se usadila ve městě na pobřeží jižní Anglie, věděla jen o jednom dalším místním obyvateli se stejným střihem. Dnes se ale situace změnila a na mullet lze narazit na každém kroku.

Foto: Profimedia.cz

Mullety jsou zpět. Vrátila se k němu například zpěvačka Miley Cyrusová.

Trendy se vracejí v cyklech, mullet, jemuž se v Česku přezdívá také například „na Jágra”, „deka” nebo „vpředu byznys, vzadu párty”, ale mnozí považovali za nadobro pohřbený. „Vstává z mrtvých,” myslí si Tony Copeland z asociace kadeřníků British Master Barbers Alliance. Podle něj ho letos uvidíme čím dál častěji. „Chlapi už mají plné zuby účesu s vyholenými stranami,” říká.

Foto: Profimedia.cz

Videem v sexy prádle vlastní značky a s mulletem na hlavě se rozhodla potěšit své fanoušky na sociálních sítích také zpěvačka Rihana.

Očekávaná velká konkurence by mohla vnést napětí do soutěže na festivalu mulletu, který se kvůli koronaviru naposledy konal v květnu 2019 v belgickém městě Mons. Poslední výherce soutěže, zemědělec Gauthier Istin z francouzské Bretaně, věří, že i napříště titul obhájí. Pro Istina představuje mullet sebepřijetí. „Musíte mít sebevědomí, abyste se dokázali v očích ostatních trochu znemožnit,” tvrdí.

Vpředu válka, vzadu hody. Obyvatelé Británie nosili mullety už v době železné

Koktejl

Istin zdůrazňuje, že mullet se objevil mnohem dříve než v 80. letech. „Je zajímavé, že na antických freskách a římských mozaikách jsou lidé s mulletem, protože je to jednodušší střih než jakýkoli jiný,” myslí si Istin. Podle amerického televizního kanálu History opravdu pochází první zmínka o tomto účesu z Homérovy Iliady, kde vystupují válečníci s vlasy krátkými nad čelem a dlouhými vzadu. Jméno ale střih získal až v roce 1994 díky písni Mullethead americké hiphopové skupiny Beastie Boys.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaromír Jágr patřil v Česku mezi nejznámější nositele mulletu.

Dnes se ale mullet doslova prohýbá pod nánosem negativních představ. Ve Francii je spojován s příslušníky nejchudší společenské třídy, kteří žijí typicky na severu země a zajímají se o vylepšování automobilů neboli tuning. V USA zase mnohým vytane na mysli obrázek člověka na okraji společnosti, který žije kdesi v zapadákově v přívěsu se svým zlým psem. „V 90. letech se (mullet) stal synonymem ošklivosti. Bylo to tak akorát pro lidi, kteří žili někde v lese a neměli ponětí o tom, co se děje,” vysvětluje Deirdre Novellová, newyorská kadeřnice.

V české kotlině mullet proslavil legendární hokejista Jaromír Jágr. Pyšnil se jím mimo jiné zpěvák Petr Kotvald, nosí ho také sociolog, publicista a bývalý poslanec Evropského parlamentu Jan Keller.

Anketa

Líbí se vám účes "deka"?
Ano
23 %
Ne
77 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14355 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám