Hlavní obsah

Cukráři soutěžili o Dort roku

– LIBEREC
Novinky, Ivan Langr

Dvě desítky cukrářských výtvorů soutěžily v pátek v libereckém Koloseu o titul Dort roku 2003. Akci pořádalo Společenstvo cukrářů ČR a jednotícím motivem výrobků byl letošní Den matek. Na soutěž přitom v pátek večer navazoval i Ples cukrářů.

Článek

"Soutěží asi dvacet výrobků ze všech krajů republiky, akci jsme rozdělili na dvě kategorie - profesionální cukrář a učňovské a hotelové školy. Celý pátek se hotové výrobky předváděly a ochutnávaly, dvě poroty, odborná a laická, z nich pak vyberou ten nejlepší kus," líčila v pátek Právu za pořadatele Lenka Sidunová. K vidění tak byla velká i malá dortová srdce, stylizovaná dámská kabelka i ležící čokoládová plastika matky s dítětem.

Doprovodnými akcemi byla i soutěž o barmana roku, kde soutěžící míchali po jednom alkoholickém a nealkoholickém nápoji, a také odborný workshop o přípravě všemožných sladkostí. "Současným největším trendem v cukrařině jsou především odlehčené výrobky, kde třeba sacharózu nahrazuje stravitelnější fruktóza, zpracovávají se i italské a německé komponenty jako například mascarpone. Ty jsou ale zase samozřejmě dražší. Mistrovství světa cukrářů bude letos v květnu na Larnace na Kypru a tématem bude také Den matek," dodal předseda krajské cukrářské organizace v Liberci Karel Sidun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám