Hlavní obsah

Chlapec se vzácným onemocněním se zázračně zotavuje

Novinky, Barbora Sirová

Osmiletý Mehdí Hassan ze zapadlé vesničky v Bangladéši trpí epidermolytickou hyperkeratózou, vrozenou nemocí projevující se nadměrným rohovatěním oslabené kůže, na které se tvoří závažné puchýře. Až díky pomoci charity se Mehdí dostal do rukou lékařů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Školák, který se měnil v kámen, konečně normálně žijeVideo: Caters News, AP

 
Článek

První vyrážka se malému Mehdímu udělala už pár dní po jeho narození. Jeho rodiče jí zprvu nepřikládali velký význam, ale zarudnutí se postupně rozšiřovalo a když byly chlapci tři měsíce, měl už zasaženou velkou část těla. Jeho kůže na ní byla oslabená a velmi citlivá. Sebemenší tření pro něj bylo nesnesitelné a Mehdí musel chodit neustále nahý. Nevydržel na sobě mít žádné oblečení.

Znepokojení chlapcovi rodiče konzultovali jeho stav s lokálními lékaři a vyzkoušeli nespočet způsobů léčby včetně homeopatie, jejich synovi však nic nepomáhalo. Náročná vyšetření je stála veškeré úspory a na další brzy neměli.

Mehdího nemoc zatím postupovala do další fáze. Jakmile je kůže něčím narušena, začne se bránit vznikem puchýřů a za pomoci shluků keratinových vláken začne rohovatět. A to platí i pro člověka trpícího hyperkeratózou. V případě této nemoci však u pacienta dochází k obrannému ztluštění pokožky na více částech těla a k nadprodukci keratinu, která způsobuje silnější deformaci kůže než za normálních podmínek. Tvrdá kůže v podobě nevzhledných šupin, kterou má Mehdí i na dlaních a chodidlech, mu ztěžuje manipulaci s věcmi, ale i samotnou chůzi.

Šťastný konec

Když se chlapcova nemoc zhoršila, vesničané se mu začali vyhýbat. Spolužáci se s ním nebavili a získal si mezi nimi status samotáře. Podle slov jeho matky pro Caters TV se jim přímo hnusil a báli se ho.

O případu vesnického chlapce se ale naštěstí v lednu tohoto roku dozvěděla média a spolu s nimi i charita. Díky penězům, které se jí podařilo vybrat, přijali Mehdího do nejlepší nemocnice v Bangladéši. V péči místních lékařů se jeho stav začal až neuvěřitelně rychle zlepšovat a vypadá to, že tento dojemný příběh bude mít šťastný konec. Doktoři dokonce chlapci dávají velkou šanci na úplné uzdravení.

Reklama

Výběr článků

Načítám