Hlavní obsah

Cassini mapuje povrch Saturnova měsíce

Právo, Alexandr Petrželka

Snímky Saturnova drobného měsíce Mimas, jež pořídila počátkem srpna sonda Cassini, odhalila další detaily povrchových vrstev unikátního tělesa naší sluneční soustavy.

Článek

Mimas, který obíhá nejblíže planety a je mezi astronomy přezdívaný Death Star pro svou podobnost se základnou temných sil z filmového seriálu Star Wars, je mimořádně zbrázděn krátery. Astronomy upoutal zejména obrovský Herschelův kráter o průměru 140 kilometrů a hloubce deset km nápadnou centrální vyvýšeninou.

Sonda za použití speciálně vyvinutých fotografických filtrů - ultrafialového, zeleného, infračerveného a čisticího - zdokumentovala zvláštní strukturu materiálu, jež obklopuje kráter, vzniklý jako důsledek srážky s jiným vesmírným tělesem. Ke kolizi, která zřejmě měsíc málem zničila, muselo dojít bezprostředně po vzniku měsíce.

Materiál z okolí kráteru se na dalších částech povrchu Mimasu prakticky nevyskytuje. Už za dřívějších průletů Cassiniho kamery potvrdily domněnky, že hmotu měsíce o nízké hustotě tvoří především led - jeho teplota se pohybuje kolem mínus dvou set stupňů.

O bohaté historii bombardování Mimasu meteority svědčí i jasně viditelné drobné kruhové stopy na suťových stěnách větších kráterů.

Reklama

Výběr článků

Načítám