Hlavní obsah

Čas možná vůbec neexistuje

Právo, JNK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běh času většina lidí považuje za jedinou skutečnou (byť ne vždy právě příjemnou) jistotu našeho světa. O tom, že příčiny mají následky a že hodiny jsou nepodplatitelné, pochybuje opravdu málokdo. Snad s výjimkou fyziků, kterým už téměř století nedá spát nesoulad mezi kvantovou mechanikou, která kupodivu čas vnímá stejně jako běžní smrtelníci, a mezi Einsteinovou teorií relativity, v níž se může jeho běh zpomalovat, zrychlovat či jinak deformovat.

Foto: Martina Váňová
Článek

Čas je největším problémem těch fyziků, kteří se snaží vytvořit jednotnou "teorii všeho", dokonale a vyčerpávajícím způsobem popisující vlastnosti našeho vesmíru.

Někteří se proto rozhodli na něj vyzrát oklikou. Tvrdí, že vůbec neexistuje, ale že jde pouze o naši iluzi, podobně jako třeba otáčení hvězdné oblohy kolem Země. Kdyby se podařilo čas z fyziky takto vystrnadit, bylo by vytvoření "teorie všeho" mnohem snazší.

Iluze časového děje na filmovém pásu

Zůstává už jen malý problém - jak naši iluzi času vysvětlit. S originálním řešením přišel anglický fyzik Julian Barbour, který realitu přirovnává k filmovému pásu. Ten také při promítání vytváří iluzi časového děje, ve skutečnosti se však skládá z jednotlivých políček, která jsou statická a neměnná.

Podobně i skutečnost (alespoň podle Barboura) sestává z nekonečného množství trvalých a nehybných realit, v nichž žádný čas neexistuje. Z nějakého důvodu sice prožíváme tyto okamžiky postupně, po jejich odeznění však prý nepřestávají existovat - všechny naše minulé i příští okamžiky někde stále trvají.

Většina fyziků o možnosti vyloučení času ze hry pochybuje a ještě méně jich je ochotno přijmout Barbourovo pojetí vesmíru. Ale ani v minulosti to skuteční průkopníci nemívali lehké, což ještě neznamenalo, že se mýlili.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědcům se podařilo teleportovat zvuk

Vědcům se s pomocí kvantové teleportace podařilo přenést síti příjemců vysokofrekvenční zvukový záznam o několika částech. Experiment provedl Australan Andrew...

Výběr článků

Načítám