Hlavní obsah

Bývalý vězeň nosil 18 let v nosní dírce pytlík s marihuanou

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomenout může člověk na ledacos, třeba i na malý pytlík marihuany v nosní dutině. Přesně to se stalo osmačtyřicetiletému nejmenovanému bývalému vězni z Austrálie, který si neustále stěžoval na bolest hlavy. Překvapení lékaři objevili kontraband, o němž si muž osmnáct let myslel, že ho omylem spolknul.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O kuriozní operaci informoval prestižní lékařský magazín British Medical Journal ve své případové studii. V ní není uvedeno, kdy se případ odehrál, řešil ho však lékařský tým z nemocnice Westmead Hospital v Sydney pod vedením doktora Eugena Wonga.

Muž, který dorazil do nemocnice, si stěžoval na bolesti hlavy, neustálé problémy s ucpaným nosem a časté záněty vedlejších dutin dýchacích. Tyto příznaky nasvědčovaly tomu, že se pacientovi v nosní dutině vytvořil takzvaný rinolit – cizí objekt, který se usadil v nosní dutině a v průběhu času se na něj nabalil vápník a hlen. CT vyšetření následně podezření lékařů potvrdilo.

Doktoři pak vytáhli pacientovi „gumovou kapsli obsahující zašlou rostlinou hmotu“ o rozměrech 1,9 krát 1,1 centimetru. Když se muže dotazovali, jestli nemá ponětí, co by to mohlo být, rozvzpomněl se pacient na 18 let starou příhodu.

Tehdy pobýval ve vězení a jeho přítelkyně mu přinesla malé množství marihuany v gumovém balonku, který se muž pokusil propašovat do vězení tak, že si ho strčil do pravé nosní dírky. Stráže vězeň opravdu oklamal, jenže následně si balonek omylem strčil hlouběji do nosu a chybně se domníval, že ho pak spolkl.

Vzácný úkaz

„Co víme, tak náš případ reprezentuje první doložený rinolit z vězeňského balíčku marihuany,“ uvádí s nadsázkou lékařský tým. Podotýká ale, že řada pokusů o propašování návykových látek končí jejich pozřením.

V tomto případě zůstal balonek na půl cesty a stal se poměrně vzácným rinolitem, který se objeví v jednom z 10 tisíc případů. Jak dál uvádí lékařská zpráva, po vyjmutí balonku pacientovy bolesti a potíže zmizely.

Reklama

Výběr článků

Načítám