Hlavní obsah

Britské soudy mohou nařídit nošení náramků, které sledují, zda pijete alkohol

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Walesu mohou od minulého týdne soudy nařídit lidem usvědčeným z trestného činu spáchaného pod vlivem alkoholu nošení speciálních náramků, které odhalí, zda je člověk pod vlivem. Podobné opatření bude platit od příštího jara v Anglii. Náměstek ministerstva vnitra Kit Malthouse plánuje zavést i náramky, které by sledovaly, zda osoby se zákazem řízení neusedly za volant.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Británii je ročně spácháno na 39 procent násilných trestných činů pod vlivem alkoholu a škody způsobené v alkoholovém opojení dosahují ročně výše kolem 21,5 miliardy liber (zhruba 644 miliard korun). Vláda proto umožnila soudům, aby mohly viníkům, kteří spáchají trestný čin v opilosti, nařídit povinnou abstinenci.

K tomu soud může využít nařízení nošení speciálního náramku, který každých 30 minut analyzuje pot nositele, ve kterém dokáže rozpoznat přítomnost alkoholu. Data následně odesílá rovnou probačnímu úředníkovi. Náramek, nošený na noze, je tak přesný, že dokáže rozeznat požití piva od tvrdého alkoholu.

Ani pivo. K okénku pouze kvůli „vystravování”, konzumace alkoholu se přesune do soukromí

Domácí

Pokud dojde k porušení zákazu pití alkoholu, soud může zpřísnit trest, místo podmínky nařídit vězení či podmínečně propuštěného vězně za mříže vrátit.

Plány na další využití náramků

Technologie to není nová, hovoří se o ní již od roku 2014, letos na jaře však britská vláda tento nástroj poskytla soudům a od středy mohou soudy nařizovat nošení náramku ve Walesu. Soudy v Anglii budou mít tuto možnost od příštího jara.

Vodečku jsem pil, mám vás rád, snažil se o hovor se strážníky řidič se čtyřmi promile

Krimi

Náramky se tak stanou „policistou za ramenem každého kriminálníka“, uvedl britský náměstek ministerstva spravedlnosti Kit Malthouse. Ten je velkým zastáncem této technologie a hodlá ji dále rozšiřovat.

Prozatím mohou soudy nařídit nošení náramku na 120 dní. Malthouse plánuje prodloužit tuto lhůtu na 12 měsíců. Rovněž se chystá zavést náramky, které rozeznají, zda člověk usedl za volant i přes zákaz řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám