Hlavní obsah

Botanická zahrada v Troji představuje miniaturní orchideje. Květ má méně než milimetr

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Skleník Fata Morgana pražské botanické zahrady zaplnily na dva a půl tisíce ekvádorských orchidejí různých velikostí i druhů. Mezi nimi i droboučká orchidej Lepanthes calodictyon rostoucí v horských mlžných lesích And v Kolumbii a Ekvádoru. Její listy jsou velké jen jeden až dva centimetry. Květy unikátní orchideje pak mají i méně než milimetr.

Botanická zahrada v Troji se pyšní miniaturními orchidejemi. Květ má méně než milimetrVideo: Novinky

 
Článek

Velikost orchideje se posuzuje buď podle velikosti celé rostliny nebo jen květu.

„Pokud to měříte podle velikosti rostliny, tak za nejmenší orchidej považujeme některé rostliny z Asie, kde celá rostlina může měřit asi půl centimetru. Pokud to hodnotíme podle velikosti květu, vyhraje orchidej z Ameriky, kde mohou květy měřit méně než milimetr,“ řekl Novinkám kurátor orchidejí Jan Ponert. Tyto miniaturní orchideje jsou z rodu Platistele a z rodu Lepanthes.

Foto: archiv Botanické zahrady hl.m. Praha v Troji

Botanická zahrada se letos zaměřila na miniatury a obry v říši orchidejí.

Obři

Kromě maličkých rostlin jsou k vidění i ty naopak abnormálně velké, které mohou mít až desítky metrů a rostou jako liány, šplhají do korun stromů.

„Pokud vyčleníte liány a chcete rostlinu, která vytváří trs nebo roste na jednom místě, je to rod Somrálias z Ameriky, který vytváří trsy podobné rákosí, ty mohou dorůstat více než deseti metrů,“ vysvětlil Ponert s tím, že v Botanické zahradě najdeme příbuzné druhy o velikosti mezi dvěma až třemi metry.

V zahradě se představuje celkem přes 2500 druhů orchidejí.

Foto: Novinky

Na výstavě je přes 2,5 tisíce květin.

Výstavu, kterou navrhla a vytvořila floristka Klára Franc Vavříková, potrvá do neděle 22. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám