Hlavní obsah

Během plavby kolem světa mu autopilot ujel s lodí, hodiny plaval na pustý ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australan John Deer před třemi lety vyrazil na plavbu kolem světa. Po středečním incidentu v panamských vodách už ale ví, že ji nedokončí. Na své lodi totiž zavrávoral a spadl do vody. A protože měl na lodi nastaveného autopilota, uplavala mu a po střetu se skálou se potopila. Aby se zachránil, musel Deer uplavat 17 kilometrů na opuštěný ostrov.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Deer, pocházející z australského státu Victoria, se svěřil se svým silným příběhem na Instagramu, kam připojil i fotografii své havarované lodi s názvem Julieta.

Na plavbu kolem světa vyrazil už v roce 2019. Tehdy prodal vše, co vlastnil, aby zažil pořádné dobrodružství. To, co se mu přihodilo ve středu, by si však s největší pravděpodobností raději odpustil.

Ke konci 30hodinové plavby z Kolumbie do Panamy totiž během rybaření zavrávoral a spadl do vody. A protože měl na lodi zapnutý motor a nastaveného autopilota, plavidlo se mu každou vteřinu víc a víc vzdalovalo.

„Když jsem viděl svou loď odplouvat, běželo mi hlavou, že umřu. Stalo se to rychle. Dal jsem nohu na špatné místo a pak už jsem byl úplně bezmocný,“ řekl Deer deníku Daily Mail.

Australan tak neměl jinou možnost než plavat a zkusit najít pevninu. „Pohyboval jsem se tak pomalu, že jsem netušil, zda se někam vůbec přibližuju. Ale musel jsem pokračovat. K navigaci jsem používal měsíc a později hvězdy,“ vysvětlil s tím, že velkou část plavání absolvoval v noci.

Okusování rybami a strach ze žraloka 

„Jakmile nastala noc, cítil jsem, že mě něco kouše do nohy. Začal jsem panikařit, myslel jsem, že je to žralok. Křičel jsem a kopal kolem sebe, abych ho zastrašil. Nemohl jsem ale příliš plýtvat energií, a tak jsem se rozhodl, že musím za každou cenu pokračovat v plavání. Naštěstí to nebyl žralok, ale zatracené ryby, které celou dobu plavaly se mnou a kousaly do mě,“ popsal nepříjemné chvíle.

„Po době, kterou odhaduju na 10 hodin, jsem se konečně dostal na skalnatý výběžek. Když jsem po tolika hodinách znovu ucítil svoji vlastní váhu a gravitaci, okamžitě se u mě dostavilo vyčerpání. Byl jsem poháněný čistým adrenalinem. Mé tělo se rázem vypnulo a zhruba na 20 minut jsem ztratil vědomí,“ sdělil.

Záchrana lodí 

Když se znovu cítil připravený, pokračoval v plavání, aby se dostal na nejbližší ostrov, který však bohužel nebyl obydlen. Na dlouhý klacek tak přivázal své bílé tričko a vždy když v dálce viděl projíždět loď, mával s ním na vyvýšeném místě ostrova ve vzduchu.

Posádka jedné z nich ho naštěstí zahlédla a odvezla do bezpečí. Deer brzy poté zjistil, že jeho loď narazila do skal a potopila se. „Byla úplně zničená a potopená. Všechno bylo pryč. Teď mám doslova jen tričko a kraťasy, které jsem měl na sobě, když jsem spadl přes palubu,“ řekl.

„Jsem ale rád, že žiju. Hmotné věci přicházejí a odcházejí. Jsem smutný, že nemůžu pokračovat až do Austrálie, jak jsem plánoval. Život, zdá se, měl pro mě přichystané jiné plány,“ snaží se myslet pozitivně.

Aktuálně Deer pracuje na tom, aby získal nouzový pas a mohl odcestovat zpět do své rodné země za rodinou. Jeho kamarád mezitím na serveru GoFundMe založil dobročinnou sbírku, kde lidé mohou přispívat na zajištění potřebných dokumentů, pokrytí nákladů na vytažení vraku lodi z vody a zakoupení letenky do Austrálie. V pondělí vybraná částka převyšovala 260 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám