Hlavní obsah

Americký inženýr sestrojil ledničku házející pivo

NEW YORK

Stesk po životě na univerzitě byl pro amerického inženýra Johna Cornwella motivem k sestrojení chytré ledničky, která zvládá nezvyklou dovednost. Na povel dálkového ovládače hodí plechovku piva na pohovku, na níž doma mazaný absolvent severokarolínské Dukeovy univerzity lenoší.

Článek

Když dvaadvacetiletý Cornwell loni dostudoval a našel si práci softwarového odborníka v Atlantě, brzy se mu zastesklo po univerzitním stylu života, a tak se rozhodl si ho připomenout. Přišlo ho to na 400 dolarů (asi 8500 korun) a trvalo mu asi 150 hodin, než vylepšil minilednici typickou pro mnohé vysokoškolské koleje. Ta je po jeho úpravách schopna "vystřelit" deset plechovek piva; pak je třeba znovu ji "naládovat".

Po kliknutí na dálkové ovládání malý výtah uvnitř lednice vyveze pivo skrz otvor a naloží ho do katapultovací paže. Druhé kliknutí ji uvede do pohybu a ona hodí plechovku až do vzdálenosti šesti metrů, tedy dost daleko na to, aby dopadla na kanape.

Při zhotovování pivního katapultu prý vynálezce otloukl několik stěn a málem omylem prohodil plechovku televizí. Od té doby už zařízení zdokonalil, takže pěnivý mok přistává tam, kde obvykle doma odpočívá - tedy na místo, které Cornwell označuje za "pravoúhlý gaučový systém".

Zařízení zatím hází jenom pivní plechovky, ale John se už zaobírá myšlenkou na zhotovení verze schopné vrhat lahve. Videonahrávka šikovné ledničky je hitem na internetu, kde ji na webové stránce metacafe.com zhlédlo více než 600 000 lidí. Záznam Cornwellovi vydělal přes 3000 dolarů (zhruba 64 000 korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám