Hlavní obsah

Alice Bendová a Bára Basiková se zapojily do boje proti tetanu v Africe

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka a zasloužilá matka Bára Basiková se spolu s nastávající maminkou, modelkou Alicí Bendovou aktivně zapojily do projektu, který by měl pomoci zachránit životy mnoha dětí a matek v rozvojových zemích.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

"Protože vnímáme dětskou úmrtnost na tetanus velmi citlivě, rozhodly jsme se podpořit projekt 1 balení = 1 vakcína," shodly se Bendová s Basikovou.

Článek

Obě dámy se staly tvářemi kampaně mezinárodní dětské organizace Unicef, jež se zasazuje o vymýcení novorozeneckého a mateřského tetanu v zemích třetího světa.

Bára Basiková se rozpovídala o tom, co ji motivovalo ke spolupráci s Unicef: "Nedávno jsme se s celou rodinou vrátili z dovolené v Keni a musím říci, že ačkoli tam bylo krásně, cítila jsem obrovskou nespravedlnost v tom, proč někteří máme štěstí, že jsme se narodili v zemi, kde je lékařská péče nebo čistá voda naprostou samozřejmostí."

Dodala, že pro ni bylo naprostou samozřejmostí kývnout na otázku spolupráce s organizací a apelovat na maminky ke koupi konkrétních plínek. "Za jedno balení je do rozvojového státu distribuována jedna vakcína proti tetanu," uvedla.

Modelka Alice Bendová dostala nápad, jak podpořit kampaň: "I když se ve vašem okolí žádné miminko nevyskytuje, můžete koupit balení plínek a dát ho do porodnice či kojeneckého ústavu. Pomůžete tak dvojím způsobem, přispějete na vakcínu i odevzdáte potřebný dárek."

Přestože v Česku se tetanus nevyskytuje, ve světě zabije každé tři minuty jedno dítě. Dobročinná kapaň startuje druhým rokem a během prvního ročníku se s pomocí maminek, které zakoupily balení plínek označených 1 balení = 1 vakcína, podařilo do sedmnácti zemí Afriky dodat 50 miliónů vakcín. V průběhu tří let by chtěli organizátoři získat prostředky na dalších 200 miliónů vakcín, čímž by bylo možné zcela eliminovat tuto nemoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám