Hlavní obsah

Z plzeňské zoo uletěl pelikán, svobody si užíval pár hodin

Právo, pab

Z plzeňské zoologické zahrady uletěl v pátek odpoledne pelikán. Volnosti si užil jen několik hodin, zvířecí záchranáři ho za pomoci hasičů chytili na přehradě na okraji města.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

Pelikán si pár hodin užíval svobody.

Článek

Podle vedoucího místní záchranné stanice živočichů Karla Makoně jsou pelikáni nejtěžšími létajícími ptáky. „V okamžiku, kdy mu chtěl ošetřovatel zastřihnout letky, využil příznivý vítr, pomocí kterého vykroužil do výšky, a odneslo ho to až k přehradě, kam také dosedl,“ vysvětlil Makoň, jak se rybožravý pták dostal ze zoo.

I když už pelikán z vody nedokázal vzlétnout, lapit ho nebylo vůbec jednoduché. „Pronásledovali jsme ho, až se unavil. Jak jsme se k němu přiblížili, tak vždycky popolétl těsně nad hladinou. Chytit jsme ho mohli, až když mu došly síly a nebyl už schopen se od hladiny odlepit,“ uzavřel Makoň s tím, že nezraněného ptáka vrátili do zoo.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

Pelikán si pár hodin užíval svobody.

Dospělý pelikán může vážit až 15 kilogramů. Délka od špičky zobáku po konec ocasu bývá podle druhu od 105 do 188 cm a rozpětí mohutných křídel i přes tři metry. Létat může rychlostí i 50 km/h. Typický je pro něho obrovský zobák s vakem.

Reklama

Výběr článků

Načítám