Hlavní obsah

Pastor „vzkřísil“ mrtvolu, teď se mu směje celý svět

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčení chromých, zjevení, vymítání – to vše patří do arsenálu kazatelů, kteří lákají davy věřících, aby mohli šířit slávu své církve, a žijí z darů, které jim důvěřiví lidé ochotně zasílají. Jihoafrický pastor Alph Lukau ale, zdá se, zašel příliš daleko. Na jednom ze svých kázání „přivedl“ zpět k životu údajně zemřelého muže. Od bizarního divadla už se distancovala jeho církev a lidé na internetu parodují neumělé zmrtvýchvstání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kazatel církve Alleluia Ministries International si na neděli 24. února přichystal nedaleko Johannesburgu pro své věřící překvapení. Hned na počátku jim přislíbil zázrak z největších. „Rád mluvím o zázracích, protože mi to připomíná, že Bůh je zázračný,“ uvedl Alph Lukau své kázání s pozlaceným mikrofonem v ruce.

„Vzkříšení” začíná v čase 1:58:00.

Následovalo chválení Boha, gospelové zpěvy a obligátní uzdravování chromých, kteří nadšeně vstávali z invalidních vozíků. Zlatý hřeb večera představovalo přistavení dodávky, ve které se ukrývala rakev s „nebožtíkem“.

Ze záběru je patrné, že muž ležící v rakvi dýchá, ale pastorovi to nevadilo, po chvíli šťouchl muže pod žebry a ten se posadil se špatně hraným úžasem ve tváři. V roli zázrakem oživlé mrtvoly pak v první řadě dosledoval zbytek představení.

Distancovala se i kazatelova církev

Brzy se objevily stížnosti. Jedna z prvních byla od pohřební služby, která údajně měla nebožtíka zajistit. „Zvažujeme právní kroky kvůli poškozování našeho jména,“ uvedla agentura Kings and Queens Funerals s tím, že údajný zemřelý se nikdy nenacházel v jejich márnici a agentura nikdy nezajišťovala jeho převoz.

Zatímco Lukau si trvá na svém a tvrdí, že šlo o „ohromující zázrak v domě Božím“, jeho vlastní církev z toho „zmrtvýchvstání“ přílišnou radost nemá. Ačkoliv přímo neodpověděla na kritiku, že jde o nemorální podvod na věřících, v úterý přispěchala s prohlášením pro místní tisk. „V tomto případě nešlo o zázrak vzkříšení,“ uvedla církev.

Někteří mají o vítězi výzvy jasno.

Video se sehraným divadélkem se rychle stalo virálním a podobné vzkříšení napodobují stovky lidí. Twitter pohltila nová výzva s hastagem #resurrectionchallenge.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám