Hlavní obsah

Kvůli suchu na Odře nemůže nizozemský pár přes půl roku odplout

Již déle než půl roku žijí nizozemští světoběžníci Paul a Marietta Kamstraovi na lodi, která kvůli nízkému stavu vody v Odře nemůže opustit okolí obce Kienitz na německo-polské hranici. Seniorský pár si ale na svůj úděl nestěžuje, nikam prý nespěchají a užívají si klidu, napsala v pátek agentura DPA.

Foto: Pleul Patrick, ČTK

Nizozemský pár nemůže už půl roku odplout. Své vězení si však náležitě užívá.

Článek

Dvojice se s lodí Avontuur (Dobrodružství), která je 25 metrů dlouhá a pět metrů široká, vydala poznat krásy evropských řek, v létě jim ale plavbu překazil nedostatek vody. Na dva dny tehdy dokonce jejich loď uvízla na mělčině, ze které jim za nemalý obnos pomohla správa povodí.

„Říční policie nám další plavbu zakázala a já už nemám chuť znovu platit,“ uvedl 74letý Paul v narážce na účet, který za vyproštění musel zaplatit. Odplout budou moci tehdy, až v Česku a v Polsku pořádně zaprší, a tak se v Odře zvýšil průtok.

Paul nicméně dodal, že s manželkou nikam nespěchají. „Máme to nejkrásnější vězení,“ dodal s odkazem na okolní přírodu. Pochvaluje si také noci bez světelného smogu, které by v civilizaci nenašel. Na lodi jim prý také nic nechybí, plavidlo z roku 1892 je vybaveno kuchyní, koupelnou i dílnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám