Hlavní obsah

Hawkingovo kolečkové křeslo bylo vydraženo za 8,8 milionu

Kolečkové křeslo fyzika Stephena Hawkinga bylo vydraženo prostřednictvím on-line aukce za 296 750 liber (8,8 milionu Kč) a strojopis jeho dizertační práce za 585 000 liber (17,4 milionu Kč). Informovala o tom agentura AP s odvoláním na aukční síň Christie's.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Invalidní vozík Stephena Hawkinga se vydražil za 8,8 milionu korunVideo: Reuters

 
Článek

Peníze utržené z prodeje Hawkingova kolečkového křesla z 80. let poputují na konto jeho nadace a na výzkum neurodegenerativních onemocnění. Původně se odhadovalo, že cena křesla by mohla vystoupat na 15 000 liber (446 000 Kč).

Strojopis fyzikovy dizertační práce Properties of Expanding Universes (Vlastnosti rozšiřujících se vesmírů), kterou obhájil v roce 1965 na univerzitě v Cambridgi, také několikanásobně překonal předdražební odhad.

Jde o jednu z pěti známých kopií tohoto kosmologického pojednání, které se před dvěma lety stalo hitem internetu - tehdy univerzita dizertaci zveřejnila v on-line archivu závěrečných prací, což k jejímu stažení využily miliony lidí.

Foto: Toby Melville, Reuters

Snímek jedné stránky z Hawkingovy dizertační práce.

Hawkingovi byla ve věku 22 let diagnostikována amyotrofická laterální skleróza, kvůli níž byl několik desítek let téměř zcela ochrnutý. Prvotní prognózy mu dávaly jen několik let života, ale nakonec zemřel letos ve věku 76 let.

Vedle černých děr se ve své práci zaměřoval na vznik vesmíru či Velký třesk. Své znalosti předával i široké veřejnosti, vysoce ceněná je především jeho populárně vědecká publikace Stručná historie času.

Dvaadvacet předmětů spojených s životem výjimečného vědce Christie's dražila v on-line aukci, kde se prodávaly i další položky spojené s velkými osobnostmi světové vědy, jako byli Isaac Newton, Albert Einstein či Charles Darwin. Dražba začala 31. října a skončila v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám