Hlavní obsah

Housle koupili za pár stovek. Hodnotu ale mají 5,5 miliónu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádkový nákup se podařil pracovníkům v americkém Somervillu. Staré housle vykoupili za pouhých 50 dolarů, tedy v přepočtu 1100 Kč. Nakonec se ale ukázalo, že mají hodnotu zhruba 250 000 dolarů (5,5 miliónu korun). Upozornila na to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vykoupené housle pochází od italského houslaře Ferdinanda Gagliana a vyrobeny byly ručně v roce 1759.

O tom však nový zaměstnanec zastavárny neměl při výkupu ani ponětí. A pochopitelně ani samotný prodávající, ze kterého se nakonec vyklubal zlodějíček. Ukázalo se totiž, že tento hudební nástroj byl ukraden při vloupání do jednoho z tamních domů.

Hodnotu houslí zjistil teprve vedoucí obchodu Dylan McDermitt, podle kterého jen samotný smyčec by se prodal mezi 16 a 18 tisíci dolarů, tedy v přepočtu 351 a 395 tisíci korun. Nástroj se proto bez váhání rozhodl vrátit právoplatnému majiteli.

Tamní policie uvedla, že povedený zlodějíček neměl žádný záznam v trestním rejstříku. „Příště budeme požadovat, aby prodávající na hudební nástroj zahrál. Tak poznáme, že jde skutečně o muzikanta,“ doplnil McDermitt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám