Hlavní obsah

Malá čivava je nejklonovanější pes na světě

Novinky, tcs

Čivava jménem Miracle Milly (Zázračná Milly) je opravdový unikát. Od roku 2012 drží světový rekord jako nejmenší pes na světě. Nyní má i titul psa, který byl nejvíce naklonován. Korejští vědci pořídili na 49 Millyiných kopií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Klony čivavy MillyVideo: AP

 
Článek

Když se před šesti lety Milly narodila, vážila sotva třicet gramů a vešla se na čajovou lžičku. Veterináři nepředpokládali, že by mohla přežít. Jenže Milly přežila a je to zdravý a veselý pes, který v kohoutku měří 9,5 centimetru. Navíc už se dvěma světovými rekordy.

Když se totiž o nejmenším psu dozvěděli vědci z korejských laboratoří Sooam Biotech v Soulu, kontaktovali majitelku Milly, Vanesu Semlerovou z Portorika. Požádali jí, zda by mohli psa naklonovat a pokusit se určit část genetického kódu, která je za jeho malým vzrůstem.

Vanesa souhlasila a vědci se pustili do klonování. Buňky s genetickou informací Milly vložila do vajíčka, které potom donosily náhradní matky. Loni v srpnu se narodilo prvních dvanáct klonů, kterých se nakonec ujala opět Semlerová.

Čím víc, tím líp

Doma teď má třináct čivav. Kromě Milly to jsou ještě Molly, Mally, Melly, Molly, Mumu, Mila, Mary, Mimi, Moni, Mini, Mela a Mulan. „Původně chtěli udělat deset klonů. Devět pro nich a jeden pro nás, nakonec se ale rozhodli naklonovat Millie vícekrát,“ sdělila Vanesa listu Telegraph.

„Jsou si hodně podobné, ale jsou trochu větší než Milly,“ dodala.

Poslední měsíc se narodila další várka klonů. Nyní jich je na světě už 49. Společnost Sooam Biotech nabízí komerční klonování. Za částku pohybující se kolem 100 000 dolarů (zhruba 2,2 milióny korun) si můžete nechat naklonovat svého domácího mazlíčka – i toho mrtvého.

Reklama

Výběr článků

Načítám