Hlavní obsah

Pobodaného policejního psa zachránil čtyřnohý kolega

Novinky, tcs

Čtyřletý německý ovčák Kosmo byl před týdnem těžce zraněn při policejním zásahu v novozélandském Christchurchi. Život mu zachránila pohotová reakce záchranných složek, policistů a veterinářů a také jiný policejní pes, který mu daroval téměř třetinu své krve. Oba policejní čtyřnožci jsou mimo ohrožení života. Agentura AP ve středu zveřejnila video.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejnímu psovi zachránila život transfuze krve od jiného služebního psaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Psovod konstábl Regan Turner vyrazil se svým psím společníkem Kosmem minulý čtvrtek večer do domu v Kaiapoi na předměstí Christchurche prověřit případ nahlášeného domácího násilí. Rutinní vyjížďka se ale proměnila v drama.

Devětadvacetiletý agresor Joshua Luke Cooper totiž z domu uprchl a Kosmo tryskem vyrazil za ním. Cooper dokázal psa zastavit, nožem ho bodl do krku. Rána naštěstí těsně minula krční tepnu.

Když se pes na zavolání nevracel, konstábl Turner začal usilovně prohledávat okolí, aby svého parťáka našel. „Protože byla tma, několikrát jsem minul místo, kde bez hnutí ležel,“ svěřil se policista. Našel ho asi po 25 minutách. Zvíře ztratilo obrovské množství krve a bylo v bezvědomí.

Transport vrtulníkem a psí transfuze

Turner okamžitě přiskočil k psovi a palcem zastavil krvácení ze čtyřcentimetrové bodné rány. Nahlásil poranění zvířete a pro Kosma vystartoval vrtulník, který ho převezl na nonstop veterinářskou kliniku v Christchurchi.

Tam už na něj čekal Turnerův kolega Craig Moore a jeho policejní pes Oza, který Kosmovi daroval krev. Nyní už by Kosmo měl být v pořádku.

„Myslel jsem si, že umře. Párkrát mi zachránil život a nemůžu mu nikdy dostatečně poděkovat za to, co pro mě udělal,“ prohlásil o Kosmovi Turner. Teď mu jeho věrné služby alespoň částečně mohl oplatit.

Cooper byl později zatčen a k dalším obviněním policisté přidali i útok na policejního psa. Do soudu, který proběhne 18. června, bude muž držen ve vazbě. Kosma čeká několikatýdenní klid a rehabilitace.

Reklama

Výběr článků

Načítám