Hlavní obsah

Neumíte hrát na žádný hudební nástroj? Na laserovou harfu se naučí každý

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Harfa je jeden z nejstarších strunných nástrojů a naučit se na ni hrát není vůbec jednoduché. Na laserovou harfu může hrát každý i bez hudebního sluchu.

Neumíte na žádný hudební nástroj? Na laserovou harfu se naučí každý a během chvilkyVideo: Novinky

 
Článek

„Je to kombinace moderních technologií s principem staré harfy. Hudebník nehraje na struny, ale na laserové paprsky, které jsou produkovány laserovým generátorem, ten je propojený s počítačem,” popsal princip hraní na laserovou harfu Adam Brejza.

„Když to řeknu zjednodušeně, ke každému paprsku má počítač přidělený nějaký zvuk. Kombinací dotyků na jednotlivé paprsky člověk vytvoří hudbu,” řekl Brejza. Do počítače je samozřejmě možné nahrát celý orchestr, výsledný efekt může být velkolepý.

Foto: Novinky

Paprsky přestavují struny a jsou napojeny na počítač.

Harfu zpopularizoval Jarre

Harfa má v sobě jen jednu oktávu a paprsků je dvanáct, je jednoduché se na ni naučit hrát. V Česku žádný „laserový“ virtuóz ovšem není. „Harfu pronajímáme na různé akce, ať už soukromé či korporátní. Máme pár lidí, co na ni umí něco málo odehrát, ale to je všechno,“ řekl Brejza.

Ačkoliv je v Česku laserová hra relativní novinkou, technologie pochází už ze sedmdesátých let. Později hru na laserovou harfu propagoval průkopník elektronické hudby Jean-Michel Jarre. Neobvyklý hudební nástroj používal při svých vystoupeních po celém světě.

Harfa bude součástí únikové hry

Široká veřejnosti bude mít během několika měsíců možnost si harfu kdykoliv vyzkoušet.

„Chystáme nový projekt ve speciální lokaci, je to čistička odpadních vod v Bubenči v Praze 6. Bude to taková úniková hra v kombinaci s oblíbenými hrami s názvem Chamber,” nastínil blízkou budoucnost Brejza.

Jednou z částí celé hry bude i disciplína s harfou, na níž budou muset návštěvníci zahrát melodii, která jim bude určena, aby se dostali ve hře dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám