Hlavní obsah

Čeští fanoušci Star Treku si natáčejí svůj seriál. Mají i vlastní velitelský můstek hvězdné lodi

Novinky, Nšt

Čeští fanoušci televizního seriálu Star Trek, který se odehrává v budoucnosti, vytvořili v Běrunicích na Nymbursku svůj vlastní velitelský můstek hvězdné lodi, kterou pojmenovali U.S.S. Masaryk. Je umístěn nad mateřskou školou a v jeho kulisách čeští trekkies, jak si příznivci seriálu říkají, natáčejí svou vlastní sérii krátkých příběhů nazvanou Star Trek: Diplomacy. Zájemci ji mohou zhlédnout na jejich webových stránkách.

Hvězdná loď U.S.S. Masaryk v Čechách Video: Novinky

 
Článek

„Byl to takový dětský sen postavit si hvězdný můstek lodi. Když ostatní kluci za mnou přišli a řekli mi, že si loď chtějí postavit ale zároveň ji i zužitkovat, tak mne poprosili, zdali bych jim nenapsal krátké příběhy, abychom mohli na lodi rovnou natáčet seriál,“ prozradil Novinkám režisér seriálu Jan Krátký.

Foto: Novinky

Můstek vesmírné lodě USS Masaryk

Můstek hvězdné lodi si navrhovali fanoušci Star Treku sami. Na stavbě klíčových kulis a ostatních detailů pracovalo téměř čtyřicet lidí, a to přes tři tisíce hodin.

„Jsme amatéři, takže si vše hradíme sami, občas nám nějací fanoušci přispějí na kulisy. Shodli jsme se na tom, že každý z nás čtyř by si místo toho mohl pořídit jednu novou fabii,” řekl Radek Bělina, který je spoluproducentem a hercem seriálu.

Hluboký vesmír devět

Hlavní inspiraci k natáčení seriálu Star Trek: Diplomacy nalezla parta přátel v politické satiře Jistě, pane ministře.

„Nechtěli jsme točit úplně vážně, a tak čerpáme z britského humoru. Na jednom seriálu pracuje štáb okolo dvaceti lidí, příprava seriálu trvá okolo dvou až tří měsíců. Protože nejsme profesionálové, doháníme to dlouhými zkouškami. Jedna epizoda má 15 až 20 minut a natáčení trvá jeden víkend,“ přiblížil Krátký.

Příběh se odehrává na počátku sedmdesátých let 24. století. „V každém díle je nějaká důležitá epizodní postava. Děj se odehrává v době války s Dominionem, na konci období Deep Space Nine,“ zmínil Bělina období známá z televizního seriálu.

Foto: Novinky

Star Trek má dodnes mnoho fanoušků po celém světě.

„Na Star Treku mám nejraději ty lidi, což znamená tu komunitu, která je hodně otevřená, snaží se mezi sebe přijímat různé odlišnosti a staví na solidaritě mezi lidmi. Je to taková utopická vize. Co se týče vlastního Star Treku, tak už jsme z toho trochu vyrostli. Teď už ty příběhy sledujeme méně, ale často se stýkáme a děláme různé projekty,” uzavřel Bělina.

Reklama

Výběr článků

Načítám