Hlavní obsah

Rozdíl skoro dva metry. Pod pyramidami se setkali nejvyšší muž světa s nejmenší ženou

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden v pátek se v egyptské Gíze setkal šestatřicetiletý Turek kurdského původu Sultan Kosen se čtyřiadvacetiletou Indkou Jyoti Amgeovou. O běžné setkání na západním břehu Nilu rozhodně nešlo. Mezi oběma lidmi totiž výškový rozdíl činil bezmála dva metry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě se sešli nejvyšší a nejmenší člověk na světě, výškový rozdíl mezi nimi je téměř dva metryVideo: Reuters

 
Článek

Setkání zorganizovala egyptská agentura pro podporu turistického ruchu Egyptian Tourism Promotion Board a dostaveníčko nevyššího muže a nejmenší ženy vyvolalo pochopitelně velký zájem. Nesourodější dvojici byste totiž na světě hledali jen těžko.

Muž žijící v Ankaře měří 251 centimetrů a podle Guinnessovy knihy rekordů je jedním z pouze deseti lidí v historii, kterým se prokazatelně povedlo překonat výšku 2,5 metru.

Kosen trpí poruchou zvanou gigantismus. Při ní přední lalok podvěsku mozkového (hypofýzy) produkuje nadměrné množství růstového hormonu.

Foto: Profimedia.cz

Jako David a Goliáš. Setkání největšího muže a nejmenší ženy však proběhlo v přátelském duchu.

Amgeová je Kosenovým pravým opakem a co se týče výšky, nesahá mu ani po kolena. Měří pouhých 62,7 centimetrů. Malá Indka je extrémním příkladem nanismu, což je porucha způsobená naopak nedostatkem růstového hormonu. Amgeová se živí jako herečka a zahrála si například i ve známém seriálu American Horror Story.

Kosen i Amgeová si návštěvu Egypta, kde strávili celý víkend, nemohli vynachválit. Spokojeno bylo i ministerstvo turismu, které si od takových akcí slibuje opětovné zvýšení zájmu cizinců o Egypt. Počet návštěvníků severoafrické země se totiž od roku 2011 vlivem převratu a teroristických útoků neustále snižuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám