Hlavní obsah

V Německu je na prodej celá vesnice plná důchodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá německá vesnička s názvem Alwine nacházející se ve spolkové zemi Braniborsko je na prodej. Nynější majitelé ji umístili do berlínské aukce s počáteční cenou 125 tisíc eur (asi 3,2 miliónu korun). Ve vesnici žije pouhých 20 obyvatel, z nichž drtivá většina jsou důchodci. Dražba proběhne v sobotu.

Foto: Profimedia.cz

V Alwine žije asi 20 obyvatel.

Článek

Jednasedmdesátiletý Paul Urbanek, jeden z tamních obyvatel, byl v šoku, když zjistil, že se celá vesnice prodává. Dozvěděl se to díky velkému nápisu, na který zde náhodou narazil.

Aukce proběhne v sobotu, nový majitel tak získá celou vesnici ležící asi 120 kilometrů jižně od Berlína. V obci se nachází množství zchátralých budov a asi 20 postarších vesničanů. Počáteční cena činí 125 tisíc eur (přes 3,2 miliónu korun).

Mladí odešli a už se nevrátili

Ještě během druhé světové války kousek od vesnice vychovávala své členy nacistická organizace Hitlerjugend. Poté proběhlo budování železné opony a Alwine se stal součástí komunistické NDR.

Foto: Profimedia.cz

Paul Urbanek byl v šoku, když zjistil, že se vesnice prodává.

Veškeré pozemky ve vesnici patřily až do německého znovusjednocení v roce 1990 nedaleké továrně na výrobu briket, údajně nejstarší v Evropě. Mnoho zdejších obyvatel tam prý pracovalo už od roku 1960, továrna však v roce 1991 přestala fungovat a spousta lidí odtud odešla, tvrdí Andreas Claus, starosta městečka Uebigau-Wahrenbrück, jehož je Alwine součástí.

„Většina z nich byli mladí lidé, kteří odjížděli do západního Německa za prací. Nikdo z nich se už nevrátil,“ řekl serveru thelocal.de Peter Kroll, jenž v oblasti žije od roku 1945.

Vesnice na území bývalého NDR strádají

Podle vládních údajů se v regionu mezi roky 1990 až 2015 snížil počet obyvatel o 15 procent.

V roce 2000 byla vesnice prodána za symbolickou jednu marku soukromým investorům. Ti se však o zlepšení tamních podmínek příliš nezasloužili. Urbanek se sem přestěhoval v roce 2010 poté, co se rozešel s manželkou. Tvrdí, že se mu v Alwine líbí, protože je tam klid. Jedním dechem však dodává, že by potřeboval opravit střechu a návštěvu elektrikáře.

Foto: Profimedia.cz

Ve vesnici se nachází množství zchátralých domů.

Kromě jedné rodiny jsou všichni obyvatelé důchodci. „Já jsem v důchodu, můj soused je v důchodu a jeho soused je také v důchodu,“ říká Urbanek. A podobné je to i v dalších vesnicích na území bývalého NDR. „Lidé se v ekonomicky zaostalých oblastech cítí se svými problémy osamoceni,“ říká Claus.

Nevšední aukce

Starosta se o prodeji vesnice dozvěděl prostřednictvím jednoho z německých bulvárních plátků a tvrdí, že se město ke koupi vesnice nechystá. Urbanek dodává, že to nemá v plánu ani nikdo z obyvatel, suma je prý příliš vysoká.

Foto: Profimedia.cz

Dražba vesnice Alwine proběhne v sobotu.

Osud vesničky tak bude záležet na výsledku sobotní aukce. Její organizátoři přiznali, že je to poprvé, co prodávají celou vesnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám